latinica  ћирилица
26/03/2021 |  18:50 ⇒ 19:00 | Аутор: СРНА

Демонстрирана практична употреба дронова у заштити воћа

У Експериментално-едукативном центру Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци у Александровцу у општини Лакташи данас је организована демонстрација кориштења беспилотних летјелица - дронова у заштити воћака.
Дрон у пољопривреди - Фото: илустрација
Дрон у пољопривредиФото: илустрација

- Активност је реализована у оквиру пројекта "Вајрл" који реализује Универзитет у Бањалуци као носилац, заједно са 16 партнера из БиХ, Србије, Црне Горе, Холандије, Словеније и Румуније", рекао је Срни координатор овог пројекта Миљан Цветковић.

Цветковић је додао да пројекат има за циљ да укаже и приближи нове информацино-комуникационе технологије самим произвођачима, али истовремено да информише студенте пољопривреде да буду боље оспособљени за њихову употребу када се заврши сам наставни процес.

- Покренули смо пројекат и стицајем околности успоставили сарадњу са компанијом "Агродрон" из Србије, која је дуже вријеме присутна на тамошњем тржишту у вези са пружањем услуга у тој области, па смо сматрали да би било добро да то прикажемо и нашим произвођачима - навео је он и додао да Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске прати реализацији овог пројекта.

Цветковић је рекао да је разговарано и са тимом људи из фирме "Агродрон" који чине не само људи који су задужени за управљање дроном, већ и други који дају комплетну подршку томе.

- У складу са епидемиолошким мјерама догађају је присуствовало 20 до 25 људи, највећи број из Савјетодавне службе Српске јер мислимо да су то учесници која сазнања могу даље да подијеле - нагласио је Цветковић.

Он је навео да је у име бањалучког Пољопривредног факултета данас потписан уговор о сарадњи са фирмом "Агродрон" чиме се, како је нагласио, стварају предуслови за све који су заинтересовани да даље проширују знање или га практично примјењују у својој производњи.

- Ми смо отворени као канал комуникације, а то је и једна од активности нашег пројекта - истакао је Цветковић.

Организатор данашњег догађаја су Пољопривредни факултет Универзитета у Бањалуци и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Активност се реализује у оквиру пројекта "Вајрл" (VIRAL- Vitalising ICT Relevance in Agricultural Learning – WP5).

Ријеч је о пројекту финансираном од ЕУ путем програма Еразмус плус, иначе коориднаторском пројекту Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци.