latinica  ћирилица
27/03/2021 |  08:19 ⇒ 09:12 | Аутор: Глас Српске

Зафрановић: Снимање филма "Дјеца Козаре" почињемо на јесен

Један од највећих хрватских, ексјугословенских и европских филмских редитеља Лордан Зафрановић захвалио је Влади Српске на одлуци да финансијски подржи филм "Дјеца Козаре" и потврдио да ће снимање овог остварења почети на јесен.
Лордан Зафрановић - Фото: РТРС
Лордан ЗафрановићФото: РТРС

- Драго ми је што су препознали значај овог филма и поруке које он у себи носи. Ради се о значајним средствима, а поготово ако се има виду кроз шта све земље у свијету данас пролазе због актуелне пандемије - поручио је за Глас Српске Зафрановић који посљедњих десетак година живи и ради у Прагу, те додао како је приликом своје посљедње посјете Бањалуци, у фебруару ове године, добио и обећање да ће Влада Српске додатно, "у неком наредном периоду", подржати овај филмски пројекат.

Зафрановић коме је Влада Српске одобрила 200.000 марака за снимање филма "Дјеца Козаре", каже како је још увијек далеко од склапање коначне финансијске конструкције, али и да најављени почетак снимања филма неће бити помјеран.

- Снимаћемо га у етапама. Прва клапа би требало да падне на јесен у Републици Српској. Цијели филм ће бити снимљен на подручју Козаре, на самом стратишту - рекао је Зафрановић.

Он је рекао како ће филм представити сву трагедију страдања дјеце, српског и других народа која се десила у вријеме Другог свјетског рата и испричати трагичну причу о геноциду почињеном од стране НДХ.

- Да би дошло до помирења и разумијевања треба снажно изговорити истину.  Овога пута, о злочинима над дјецом у времену НДХ и нацистичке окупације. Дуго је та тема била затворена и некако је дошао тренутак да се сними и филм - нагласио је Зафрановић.

Додао је и како је у међувремену отворио и фирму у Бањалуци, а која би се требало да се бави прикупљањем додатних финансијских средстава, али и промоцијом овог филмског пројекта.

Влада Српске је иначе на сједници одржаној 25. марта ове године задужила Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да у сврху финансијске подршке овом филму обезбиједе средства из буџета за ову годину у износу од 200.000 марака.

- Институције  Републике Српске ће учествовати у свим оваквим и сличним пројектима које се баве културом сјећања - поручили су из Владе Српске.