latinica  ћирилица
28/03/2021 |  19:17 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Настављен стихијски улазак миграната у БиХ (ВИДЕО)

Настављен је стихијски улазак миграната у БиХ!
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

У посљедњим мјесецима повећан број нелегалних улазака забиљежен је и на подручју Зворника.

Пандемија вируса корона затворила је границе, приземљила авионе, ученике помјерила из школских клупа и наметнула нову реалност , није успјела да заустави прилив миграната у Босну и Херцеговину. Граница БиХ дуж ријека Саве, Дрине и Уне је 625 километара. Без обзира што је висок водостај Дрине, лица без адресе не одустају.

Комадир јединице Граничне полиције Зворник Муамер Фазлагић каже да су у јануару имали 50 одвраћених илегалних миграната, у фебруару мјесецу то је већ била бројка од 250 а до половине марта већ имамо цифру од 280 до 300, што значи да ћемо имати и повећан број у односу на фебруар.

Мјештани зворничкок насеља Табанци истичу да се не плаше, али признају да им није пријатно када кроз њихова дворишта пролазе непозната лица.

Жељко Рикановић из МЗ Табанци каже да је миграната до зиме било у екстремно великом броју, и по стотину на дан.

Мигранти нелегално улазе и преко ријеке Саве. На категорисаном граничном прелазу Доње Црњелово који повезује ово село и сусједну Јамену у Србији, граничари су некада имали пуне руке посла , али и проблема.

Неџад Шабановић полицијски службеник Граничне полиције Бијељина истиче да имају проблема са недостатком возила и опреме. - Кад имамо возила и опрему имамо проблем са недостатком запослених људи - напомиње Шабановић.

Како би били ближе Шенген зони мигранти су у посљедње вријеме примјећени и на подручју општине Шамац.

Захваљујући споразуму између Граничне полиције БиХ и МУП-а Републике Српске, полицијски службеници Полицијске управе Бијељина свакодневно, заједно са службеницима Граничне контролишу граничне линије.

- Када говоримо о упоредном периоду фебруар 2020. и фебруар 2021. године можемо констатовати да смо ми у овом мјесецу евидентирали 8 лица афроазијског поријекла. Сва лица су са подручја Марока, сва лица су мушког пола и нису код себе имали никакву потребну документацију - каже Игор Капикул, начелник Сектора полиције ПУ Бијељина.

Пандемија, вакцинација и број обољелих у земљи и свијету мигрантску кризу помјерили су у други план. Само је питање, до када.