latinica  ћирилица
29/03/2021 |  23:01 ⇒ 30/03/2021 | 08:08 | Аутор: РТРС

Панчев за РТРС: Пикси је рођени побједник (ВИДЕО)

Драган Стојковић Пикси је рођени побједник, такав је био као играч, и такав је и као селектор, изјавио је за РТРС Дарко Панчев, чувени голгетер Црвене звезде, "Златна копачка" Европе и један од најбољих голгетера бивше Југославије свих времена.
Дарко Панчев - Фото: РТРС
Дарко ПанчевФото: РТРС

- Пикси је изјавио да није задовољан бодом са Португалом. Знате зашто? Зато што је увијек био рођени побједник, и то покушпава да пренесе и на играче. Очекивано је било да Португал буде фаворит, али већ послије двије утакмице у квалификацијама може се видјети напредак, поготово у колективној игри Србије. Не могу рећи да је сјајно, увијек може боље, јер било је "црних рупа" и против Ирске, али и Португала - наглашава Панчев.

Он се осврнуо и на дуел са Азербејџаном, уз констатацију да је то све, само не лак ривал.

- Треба се чувати Азербејџана. Нека играчима Србије на памети буде Луксембург и побједа у Ирској, или Шпанија, која је у надоканди дошла до тријумфа у Грузији. Србија треба бити свјесна тога. Слажем се са свима, са три бода из Бакуа, све ће бити послије много лакше, јер старт са седам бодова из три утакмице, искрено мало ко је очекивао - наставио је Панчев.

Он се дотакао и Александра Митровића, који је у дуелу са Португалом дошао до 39. гола у дресу Србије, чиме је надмашио рекорд Степана Бобека стар готово седам деценија.

- Свака част Митровићу, није то мала ствар. И сам сам био голгетер, и знам како је тешко доћи до поготка. Чуо сам се с њим не тако давно, и желим му још пуно голова у каријери - додао је Панчев.

"Кобра са Вардара", како су звали Панчева док је својевремено тресао мреже, овог љета биће фокусиран на Европски шампионат и репрезентацију Македоније, која је остварила историјски резултат пласманом на ЕУРО.

- Јако је битно да се одигра добро на Европском шампионату, да не будемо "врећа за набијање", јер одмах би кренуле приче да је УЕФА погријешила да преко Лиге Нација да се условно речено и слабијим репрезентацијама могућност да дођу на велико такмичење. А, сви знамо како је то важно, да понекад и мали осјете атмосферу великих арена - тврди Панчев.

За два мјесеца Црвене звезда прославиће велики јубилеј, 30 година од освајања Купа Европских шампиона у Барију, гдје је посебан печат дао и Панчев.  

- Ми смо били играчи из једне државе, тадашње Југославије. Да није било распада и рата, вјероватно би владали Европом још неколико година. Замислите, да Реал, Милан, Манчестер могу само из своје државе узимати играче, гдје би били? - подсјетио је Панчев.

Дарко Панчев посебно је везан и за Бањалуку.

- Своје прве поготке у дресу репрезентације Југославије постигао сам у Бањалуци, и то против Аустрије 1987. године. Побиједили смо 4:0, памтим пун стадион, и два постигнута гола. Било је то вријеме када се стварала нова генерација, Пикси, Туце, Смајић, Вулић...Бањалука и Борац увијек су имали велики удио у фудбалу екс Југославије, и та имена су са поштовањем изговарана - закључио је Дарко Панчев, легендарни нападач Црвене Звезде из њене златне генерације с почетка 90-их година прошлог вијека.