latinica  ћирилица
30/03/2021 |  09:43 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

НСРС: Усвојене измјене Закона о задуживању, дугу и гаранцијама (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку Закон о измјени Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске који омогућава прецизније, јасније и ближе појашњење процедура задуживања Српске.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Ријеч је о техничкој измјени, којом се желе створити претпоставке за ефикаснију и економичнију реализацију задуживања.

Посланици су по хитном поступку усвојили и Закон о измјенама и допунама Закона о одгођеном плаћању пореског дуга, као и Закон о нотарској служби у Републици Српској.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад првог дијела 15. редовне сједнице и рекао да ће о наставку јавност бити благовремено обавијештена.

------

Приједлогом закона о нотарској служби у Републици Српској прописано је да се старосна граница за престанак службе повећава са 65 на 67 година како би у појединим сједиштима био задржан одређен број нотара.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истакао је да се Приједлогом закона о нотарској служби уређују нотарска служба, поступак избора, разрјешења и престанка службе нотара, именовање вршиоца дужности нотара и замјеника нотара, те надлежности нотара.

- Прописују се обавезе нотарске обраде исправа и нотарских потврда, правила поступка о начину пословања нотара, вођење пословних књига, начин чувања исправа и списа, дисциплинска одговорност нотара, награда за рад и надокнада трошкова нотара, полагање нотарског испита и надзор над примјеном закона, као и друга питања битна за обављање нотарске службе - рекао је Касиповић образлажући законско рјешење.

Министарка финансија Зора Видовић рекла је да се Приједлогом закона о измјени Закона о задуживању, дугу и гаранцијама омогућава прецизније, јасније и ближе појашњење процедура задуживања Српске.

- Ријеч је о техничкој измјени, којом се желе створити претпоставка за ефикаснију и економичнију реализацију задуживања - рекла је Видовићева образлажући законско рјешење.

Видовићева је у завршној ријечи истакла да Приједлогом закона о измјени Закона о задуживању, дугу и гаранцијама нису умањене надлежности Народној скупштини.

15. редовна сједница Парламента Српске почела је посланичким питањима предсједнику Владе Српске.

Одговарајући на питања посланика, премијер Српске Радован Вишковић рекао је да Влада Српске у овој години за запошљавање и самозапошљавање планирала да издвоји 12 милиона КМ.

Говорећи о имунизацији становништва против вируса корона, премијер је рекао да је Српска до данас уплатила 20 милиона КМ за набавку разних типова вакцина против вируса корона.

Када је ријеч о обавезама према пољопривредницима, Вишковић је рекао да је данас почела испорука плавог дизела за пољопривреднике, да се на први позив пријавило 1.750 газдинства, а субвенција износи 0,50 фенинга по литри.

Говорећи о фабрици глинице Бирач у Зворнику, односно Алумини, премијер је истакао да је Алумина од стратешког значаја за Српску и да је производња ове фабрике већа од 200 милиона КМ и намијењена извозу.

На дневном реду 15. редовне сједнице размотрен је Приједлог закона о нотарској служби у Републици Српској, а у измијењени дневни ред је на приједлог Владе Српске уврштен Приједлог закона о измјенама Закона о одгођеном плаћању пореског дуга, по хитном поступку.

Остале тачке су повучене са дневног реда да би посланици радили у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији у вези са вирусом корона.

Поменуте тачке биће разматране накнадно.

Руководство Скупштине је обавијестило јавност да ће посланици Драган Галић и Жељко Бабић дјеловати у Клубу посланика Народног демократског покрета и Народне партије Српске, а Славко Глигорић као самостални посланик.