latinica  ћирилица
01/04/2021 |  07:56 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Пропао покушај отимања надлежности Српској

Уставни суд БиХ одбио је захтјев седам бошњачких делегата у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности Закона о стварним правима Српске чиме је, сматрају стручњаци, спријечено отимање надлежности Републике Српске да регулише имовинско-правне односе над некретнинама које не потпадају под опште добро.
Република Српска (фото:@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (фото:@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Бошњачки делегати су у свом захјеву као аргументе навели да је државна имовина у искључивој надлежности БиХ, а у складу са низом закона које је прогласио високи представник, као што су Закон о забрани располагања државном имовином и раније одлуке Уставног суда у вези са овим питањем.

Професор међународног права на Факултету политичких наука у Бањалуци Матеј Савић рекао је за Глас Српске да је одбијање захтјева бошњачких делегата значајна ствар јер су на овај начин покушали да волшебно отму надлежности Српској и пренесу је на ниво БиХ.

- Ово је значајна ствар зато што надлежност за регулисање ових питања није дата органима БиХ, што по члану III/1 Устава значи да је то надлежност Српске - појаснио је Савић.

Он је навео и да га је ова одлука изненадила будући да су, на основу досадашње праксе, доста тога пресуђивали на штету Републике Српске, нарочито када је ријеч о имовинским односима.

Ова одлука и за посланика и члана Комисије за уставна питања у Народној скупштини Перицу Бундала представља благо изненађење.

- До сада су све апелације бошњачких делегата усвајане и имали смо проблема због бројних питања. Ова одлука је значајна и буди наду за будућност када ће суд одлучивати о још неким захтјевима - рекао је Бундало за Глас Српске.

Уставни суд у наредном периоду треба да одлучује и о захтјеву за оцјену уставности закона о шумама. Према оцјени саговорника Гласа Српске, тешко је процијенити како ће ова одлука утицати на будуће предмете јер Уставни суд има специфичну праксу у којој произвољно сужава или проширује предмет спора.