latinica  ћирилица
01/04/2021 |  11:15 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

У Мркоњић Граду 25 година од отварања масовне гробнице (ВИДЕО)

У Мркоњић Граду обиљежено је 25 година од отварања масовне гробнице из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског борца и цивила, који су убијени у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО 1995. године.
Парастос Мркоњић Град -
Парастос Мркоњић Град

На градском гробљу у Мркоњић Граду служен је парастос и положени вијенци.

Предсједник општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Здравко Караћ, који је у масовној гробници пронашао брата и мајку од супруге, истакао је да су на данашњи дан прије 25 година призори били стравични.

- Тог 1. априла ништа нам није ишло на руку, вријеме лоше, а ситуација стравична, гробница препуна воде и блата. Неки су погинули ратујући, па су их ту закопали, а сматрам да су све оне које су живе ухватили звјерски мучили и убили - рекао је Караћ.

Без обзира што и након оволико времена нико није одговарао за те злочине, он ипак вјерује у правду.

Љубинка Крека пак не вјерује да ће доћи до тога да неко од одговорних одговара за недјела која су се догодила у тој малој општини.

- Брат ми је пронађен мртав на Бунаревима, а супруга сам пронашла 1. априла 1996. у масовној гробници. Исте године сам 29. марта добила сина, беба у кући, а сахрана с друге стране. Тешко је и болно сјећање, то се никад не може заборавити - рекла је Крека.

Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Стевица Еремија рекаоо је да су Мркоњићани, када су се вратили на своја огњиштва, затекли спаљене домове и уништене фабрике, а најболније од свега је било откривање масовне гробнице - највеће у Републици Српској.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 120.000 Срба.

Убијено је 1.646 људи, а још 420 цивила и војника води се као нестало.

Током офанзиве на српски етнички чист простор дошло је до огромних разарања и људских жртава. Само у Мркоњић Граду утврђена је материјална штета од 680 милиона КМ.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу је пронађена највећа масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба.

Међу њима је било 10 жена, 71 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Отварање масовне гробнице и ексхумација почели су 1. априла 1996. године.