latinica  ћирилица
02/04/2021 |  19:19 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

Продужене мјере, настава на даљину до 12. априла

Републички штаб за ванредне ситуације данас је усвојио закључак који ступа на снагу у понедјељак, 5. априла, којим се забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 30 лица, те сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица.
Кризни штаб - Фото: СРНА
Кризни штабФото: СРНА

Приватна окупљања се односе на свадбе, крштења, рођендане, прославе и друге породичне скупове, а забрањује се и рад фитнес центрима /фитнес клубови, боди - билдинг клубови и слични објекти/ и културно-умјетничким друштвима, као и организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, на отвореном и у затвореном простору.

Од 5. до 12. априла обуставља се васпитно-образовни рад у просторијама основних и средњих школа и универзитета и установа за образовање одраслих у Републици Српској уз обавезу организовања наставе на даљину коришћењем средстава електронске комуникације.

Забрањује се и рад "велнес" и спа центрима и базенима, осим за обављање тренажног процеса професионалних спортиста и професионалних спортских организација, као и рад скијалиштима и скијашким центрима.

Забрањује се и рад приређивачима игара на срећу, као и организација класичне томболе, осим приређивачима интернет и осталих лутријских игара на срећу, те активности унутар установа културе које подразумијевају истовремено присуство више лица у истом простору /позоришта, биоскопи, музеји, галерије/.

У периоду од 5. до 12. априла ограничава се рад угоститељским објектима за исхрану и пиће, укључујући објекте који послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност /бензинске пумпне станице и слично/ на начин да се у периоду од 6.00 до 22.00 часа дозвољава вршење услуге доставе хране и пића, као и шалтерска продаја хране и пића без могућности конзумирања унутар и испред угоститељског објекта.

Субјекти који врше производњу и продају хљеба и свјежих пецива, пекарских и производа од брашна, колача и свјеже тјестенине могу обављати дјелатност искључиво продајом својих производа без могућности конзумирања унутар продајног објекта уз строго придржавање упутстава надлежних институција.

Из Републичког штаба данас је саопштено да је дозвољен рад трговачким центрима.

Субјекти који пружају услуге грађанима дужни су организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописаног физичког растојања.

- На улазу у објекат субјекту су дужни да поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину, те да одреде једно или више лица за спровођење епидемиолошких мјера у заједничким просторима објекта /главни улаз, пролази, ходници/ - саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Правни субјекти, републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења, као и васпитно - образовне установе дужни су организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Наређује се штабовима за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе, а посебно онима у којима је погоршана епидемиолошка ситуација да, у складу са Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, а због погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на републичке.

Локалним штабовима је наређено да под хитно предузму све потребне мјере и радње на санацији епидемиолошке ситуације на територији своје локалне самоуправе, те да о предузетим мјерама и радњама у року од 48 часова обавјесте Републички штаб за ванредне ситуације.