latinica  ћирилица
03/04/2021 |  09:38 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Глас Српске: Турковићева опет показала да предност имају чланови СДА

Министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић поставила је Бакира Садовића, сестрића Алије Изетбеговића, за вршиоца дужности секретара овог министарства, те још једном показала како предност има страначки кадар СДА, а посебно они који су блиски или у сродству са неким из врха ове партије, пише Глас Српске, преноси СРНА.
Бисера Турковић - Фото: СРНА
Бисера ТурковићФото: СРНА

Добро обавијештени извори у Савјету министара за Глас Српске су истакли да је Турковићева Садовића премјестила из Одсјека за мир и безбједност при Сектору за мултилатералне односе на ново радно мјесто, чиме ће Изетбеговићев сестрић постати "десна рука" министарке.

Званичну потврду ове информације лист није успио добити, јер на упућено новинарско питање из МИП-а БиХ није стигао одговор.

Извори Гласа Српске подсјећају и да овако непотистичко понашање Турковићеве, али и Бакира и породице Изетбеговић, нису од јуче, те наводе како су њих двоје у претходном периоду својски потрудили да добро и о трошку државе ухљебе своју ближу, али и даљну родбину.

Турковићева је прво сина Алија, који је до тада радио у Обавјештајно-безбједносној агенцији, ургентно пребацила у Амбасаду БиХ у Катару, а онда је покушала и злоупотријебити свој јавни положај да би испословала да њена кћерка Семра буде примљена у Канцеларију за борбу против тероризма при УН у Њујорку.

- Турковићева је очигледно жељела да крене стопама лидера СДА Бакира Изетбеговића, чија готово сва ближа и даљна родбина "преживљава" на буџетским јаслама, а они који нису запослени у јавним институцијама или органима власти, кроз своје приватне компаније примају милионе КМ буџетског новца - пише лист.

Тако супруга Себија под својом контролом држи здравствени системом у Кантону Сарајево, док сестра Сабина Берберовић са супругом Мирсадом већ годинама држи Биксеко, фирму која има један од најповлашћенијих статуса код јавних компанија, пише Глас.

Сабинина кћерка и унука Бакира Изетбеговића, Нађа Берберовић-Диздаревић је директор Музеја "Алија Изетбеговић" - кантоналне јавне установе у својини БиХ. Осим што се финансира дијелом из буџетских средстава музеј сваке године добија и разне подстицаје и донације и од институција и јавних предузећа у власништву БиХ.

На овом списку је и Јасминко Акшамија, супруг друге кћерке Алије Изетбеговића, Лејле, који је сувласник ИПСА, института који је током свих ових година добијао изузетно вриједне и уносне послове од јавних компанија из ФБиХ.

Сестра Себије Изетбеговић - Изета Грађевић, супруга је Мирсада Пуриватре, директора Сарајево филм фестивала, чије се одржавање сваке године, такође, финансијски помаже из буџета са различитих нивоа власти у БиХ.