latinica  ћирилица
03/04/2021 |  10:17 ⇒ 16:52 | Аутор: СРНА

Лукач: Упркос пандемији, припадници МУП-а испуњавају своје задатке

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је у интервјуу Срни да су сви планирани задаци Министарства унутрашњих послова Српске у протеклој години успјешно реализовани, као и бројне акције на спречавању организованог криминала, а посебно је издвојио акцију у којој је заплијењена рекордна количина оружја у Јањи на чијој истрази сарађују са полицијом у Њемачкој.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

- Такође, крајем прошле године пронашли смо и заплијенили чак 460 килограма дроге сканк, која је, према нашим процјенама, била намијењена за иностранство - рекао је Лукач, напоменувши да је МУП Српске поред послова и задатака који су се односили на спровођење мјера Републичког штаба за ванредне ситуације спровео бројне оперативне акције на спречавању корупције, а у оквиру ових активности нису се устручавали ни да лише слободе своје припаднике за које постоји основ сумње да су били извршиоци тих кривичних дјела.

Министар унутрашњих послова је нагласио да припадници МУП-а нису занемарили ни финансијске истраге, па је на приједлог овог министарства привремено блокирана имовина једног лица вриједна 1,942 милиона КМ од Основног суда у Бањалуци, а на основу Закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела Републике Српске.

У ТОКУ ИЗГРАДЊА ПОЛИЦИЈСКЕ АКАДЕМИЈЕ И ИНТЕРНАТА У ЦЕНТРУ ЗА ОБУКУ У ЗАЛУЖАНИМА

Говорећи о плановима и приоритетима у раду МУП-а у наредном периоду, посебно када је ријеч о Центру за обуку у Залужанима код Бањалуке, Лукач је навео да је у оквиру овог комплекса у току изградња нове зграде Полицијске академије и интерната.

- Изградњом ових објеката добићемо савремене капацитете за школовање кадета и њихову обуку, али и могућност да истовремено школујемо двије генерације кадета - нагласио је Лукач.

Он је нагласио да је тренутно на школовању на Полицијској академији око 350 кадета и додао да је њихова обука специфична у односу на претходне генерације, јер се проводи у условима карантина.

- На тај корак смо се одлучили због тренутне епидемиолошке ситуације с циљем заштите здравља свих који учествују у том процесу - од кадета, до наставног особља. Истовремено, ових дана затвара се конкурс за пријем кадета на Полицијску академију, гдје ћемо на школовање да примимо њих 300 на Основну полицијску обуку, а 30 за Специјалну антитерористичку јединицу - навео је Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске нагласио је да је на простору запуштене касарне Залужани изграђен јединствен комплекс за обуку полиције не само у БиХ, већ и у региону.

- У оквиру Центра за обуку смјестили смо и неколико наших оперативних управа, од Специјалне антитерористичке јединице, Јединице жандармерије, Управе за организовани и тешки криминалитет, Управе за борбу против тероризма и екстремизма и Управе за обезбјеђење личности и објеката, до Хеликоптерске јединице и Јединице коњице - прецизирао је Лукач.

Он је рекао да се у континуитету организују обуке за припаднике МУП-а, од САЈ-а, Жандармерије, до редовне полиције, али и за друге учеснике, додавши да је недавно организована обука за припаднике Казнено-поправног завода у Бањалуци.

На питање да ли МУП има довољно ресурса и капацитета, с обзиром на то да осим редовних послова има и додатне задатке које намеће пандемија вируса корона, Лукач је истакао да их пандемија није успорила, напротив.

- Свједоци сте да смо ми у протеклих годину дана наставили са реализацијом стратешких пројеката. У оквиру пројекта "Безбједан град" у 27 локалних заједница успостављен је систем видео-надзора јавних површина у Републици Српској, а у току је успостављање система видео-надзора у 16 локалних заједница у Српској. На подручју Бањалуке и Бијељине у току је инсталирање камера у оквиру система видео-надзора, што би требало да завршимо до краја године - навео је Лукач.

Министар унутрашњих послова рекао је да у овој години почиње спровођење овог пројекта у Мркоњић Граду и Лакташима.

- Истовремено, од прошле године на улицама Српске у саобраћају је 12 пресретача чији је основни циљ да се смањи број погинулих у саобраћајним незгодама, с обзиром на то да је непрописна и неприлагођена брзина најчешћи узрок настанка саобраћајних незгода са посљедицама по лица - навео је Лукач.

Он је додао да су МУП-у испоручена још четири оклопна возила "деспот" чија се функција показала изузетно корисном у одређеним кризним и талачким ситуацијама.

Истовремено, подсјетио је Лукач, формирана је Хеликоптерска јединица при САЈ-у, а крајем прошле године испоручен је први хеликоптер са медицинским модулом чији је значај вишеструк.

- Свједоци сте да се на улицама Бањалуке од прошле године може видјети и Јединица коњице, што је свакако новост за наше грађане, али њихова улога је прије свега на превенцији - додао је Лукач.

СМАЊЕН БРОЈ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА, ПОВЕЋАН КОЕФИЦИЈЕНТ РАСВЈЕТЉЕНОСТИ

Говорећи о безбједносној ситуацији у Српској, Лукач је рекао да је стање безбједности добро и навео да је МУП Републике Српске само у прва два мјесеца ове године надлежним тужилаштвима поднио 916 извјештаја против 936 лица због основа сумње да су починила 1.087 кривичних дјела.

- Број кривичних дјела на територији Српске смањен је за 11,6 одсто у односу на исти период 2020. године, а повећани су коефицијенти укупне расвијетљености кривичних дјела и расвијетљености кривичних дјела која су извршила непозната лица. Такође, и број кривичних дјела општег криминалитета је мањи је за 13,6 одсто, а имовинска кривична дјела су у паду за 26,2 одсто. Иако имамо побољшање када говоримо стању безбједности у саобраћају, сви треба да уложимо додатне напоре да би број страдалих у саобраћајним незгодама био смањен - нагласио је Лукач.

МИГРАНТСКА КРИЗА - ПРОБЛЕМ КОЈИ ТРАЈЕ

Када је ријеч о мигрантској кризи, Лукач је навео да нема илузија да ће се ускоро ријешити тај проблем, али и истакао да је МУП спреман да пружи свој пуни ангажман с циљем очувања стања безбједности, поштујући при томе људска права и слободе самих миграната.

- Наставићемо да пружамо подршку Граничној полицији БиХ у очивању источне границе, као и свој анагжаман на подручју Српске који спроводимо у континуитету са циљем очувања стање безбједности како не би дошло до угрожавања грађана и њихове имовине. Министарство унутрашњих послова наставиће да се понаша у складу са закључцима Владе Републике Српске који су се временом показали потпуно исправни, када је ријеч, прије свега, о заштити грађана и њихове имовине. У прилог томе говоре подаци да су на подручју Федерације БиХ мигранти у прошлој години починили 309 кривичних дјела, 119 прекршаја, а полиција је евидентирала још 1.507 инцидената које су изазвали мигранти, а код нас у истом периоду укупно 12 кривичних дјела - нагласио је Лукач.

Министар унутрашњих послова потврдио је да је постигнута сагласност и договор свих учесника о успостављању Заједничке контакт тачке за сарадњу са Еурополом на начин дефинисан Оперативним споразумом, јер је она услов за успјешну сарадњу у борби против међународног криминала и успјешан рад полиције.

- То је веома значајна ствар за све нас, а наредни корак је слање нашег официра за везу у Хаг - рекао је Лукач.

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ПОЛИЦИЈЕ СКРОМНО УЗ ТРАДИЦИОНАЛНЕ АКЦИЈЕ ДАРИВАЊА КРВИ

На питање како ће ове године бити обиљежен Дан полиције, 4. април, и 29 година од оснивања МУП-а Српске, Лукач је истакао да ће се припадници МУП-а и ове, као и прошле године солидарисати са својим грађанима и овај најзначајнији празник - Дан полиције прославити скромно.

- Одрекли смо се пријема и великих прослава, али нисмо жељели да одустанемо од наше традиционалне акције добровољног даривања крви, која је посебно значајна у тренутној епидемиолошкој ситуацији. Сама чињеница да смо у прошлој години имали пет оваквих акција и да се за Дан полиције ове године поново пријавило 500 наших припадника, говори о спремности и моралу наших људи - рекао је Лукач.

Он је нагласио да је поносан на све њих, посебно кад зна колико су сви оптерећени редовним задужењима с једне стране, као и тренутном ситуацијом са друге стране, јер вирус корона није заобишао њихове породице.

- Зато смо одлучили да помогнемо нашим трансфузијским центрима у Српској да обезбиједе пријеко потребне залихе крви и да изразимо захвалност здравственим радницима који су у протеклих годину дана под великим притиском, док смо Универзитетском клиничком центру и Институту за јавно здравство уручили пригодна признања. Цијенимо труд сваког појединца у овој несвакидашњој ситуацији, али труд здравствених радника и њихова подршка свима су нам немјерљиви - нагласио је Лукач.