latinica  ћирилица
03/04/2021 |  10:59 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Значај његовања сарадње са папом

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је значај његовања сарадње са Светом столицом и папом Фрањом, те изразио личну захвалност што Ватикан није признао самопроглашено Косово.
Патријарх српски Порфирије - Фото: Novosti.rs
Патријарх српски ПорфиријеФото: Novosti.rs

На састанку који је одржан у Београду, у Патријашрији, патријарх Порфирије и амбасадор Србије у Ватикану Симо Аврамовић сагласили су се да однос Свете столице и папе Фрање према Српској православној цркви карактерише дух поштовања и сарадње.

Српски патријарх је Аврамовићу захвалио за стручну помоћ коју је, као један од најистакнутијих српских правника, Цркви пружао посљедњих деценија, саопштено је из Српске православне цркве.

Патријарх Порфирије се током јучерашњег дана састао и са нерезиденцијалним амбасадором Јерменије Ашотом Ховакимианијем и амбасадором Аустрије у Србији Николаусом Лутеротијем.

У разговору са јерменским амбасадором патријарх Порфирије је истакао значај вишевијековног српско-јерменског пријатељства, уз напомену да између Срба и Јермена постоји дубока саосјећајност, јер је историја оба народа исписана крстоносним страдањима.

Патријарх је рекао да се моли Господу да завлада мир међу народима на Јужном Кавказу, док је амбасадор Јерменије нагласио да изузетно цијени разумијевање и поштовање патријарха Порфирија према Јерменима и према Јерменској апостолској цркви, која тренутно преживљава врло тежак период.

Његова светост је на састанку са аустријским амбасадором Николаусом Лутеротијем изразио захвалност Аустрији за потпуно примјерен односу према духовним потребама православних Срба који живе и раде у тој земљи.

Патријарх је изразио увјерење да ће сва битна питања и даље бити рјешавана у блиској сарадњи надлежних власти са Његовим преосвештенством епископом аустријско-швајцарским Андрејем.

Саговорници су истакли заједнички став о важности сарадње СПЦ са Римокатоличком црквом у Аустрији, а патријарх је рекао да српски народ дугује велику захвалност римокатолицима у Аустрији, посебно кардиналу Шенброну, који је хришћанску љубав према српској цркви и народу показао на дјелу.

Лутероти је истакао да је патријархова дугогодишња посвећеност изградњи мира, разумијевања и повјерења у региону позната, призната и високо цијењена у Аустрији.