latinica  ћирилица
03/04/2021 |  11:35 ⇒ 11:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц: У наредних 100 дана сви ће моћи да се вакцинишу

Аустријски канцелар Себастијан Курц обећао је данас гађанима да ће у наредних 100 дана сви који желе да се вакцинишу против корона вируса то бити и у могућности да учине.
Себастијан Курц - Фото: Screenshot
Себастијан КурцФото: Screenshot

- Постоје разне информације о актуелној ситуацији у Аустрији и зато разумијем да су грађани узбуђени. Због тога желим да пренесем праву слику стања. Најважнија вијест је да вакцина дјелује и да вакцинација напредује. Од пет милиона грађана који, према истраживањима, желе да се вакцинишу, до сада је једна четвртина добила цјепиво. Тиме смо тренутно међу првих 10 земаља у Европи и првих 20 у свијету - објаснио је Курц у видео поруци грађанима.

Он је истакао да није грађанима сигурно битно међународно рангирање, већ када ће моћи да се вакцинишу.

- Иако добијамо свега 50 одсто договорених количина, могу најавити да ће у наредних 100 дана свима који желе да се вакцинишу бити понуђена вакцина - подвукао је Курц, додајући да ће тиме бити могуће да се земља врати нормалности до љета.

Курц је објаснио да, према плану имунизације, у априлу вакцину могу да добију све особе старије од 65 година, да ће то у мају бити понуђено свима старијим од 50 година, а потом свим осталим грађанима.

- Вријеме до могућности да сви грађани добију вакцину биће изазовно и даље непредвидиво како због мутација вируса, тако и због мањих испорука вакцина, али циљ остаје да спречимо преоптерећење здравственог система, посебно интензивне његе - нагласио је Курц.

Он је истакао да сваком вакцином није заштитећа само та једна особа, већ доприноси да у мају земља дође у ситуацију да ће здравствени систем бити у бољој ситуацији, те да ће моћи мјере да се попусте, да ће поново бити могућ одлазак на спортску утакмицу, културну манифестацију, у ресторан или путовати.

- Многи од нас више не могу да чују за ријеч корона, али знајте, и то ће проћи - охрабрио је грађане канцелар.