latinica  ћирилица
03/04/2021 |  11:45 ⇒ 11:50 | Аутор: БЕТА

У Италији протест због прислушкивања новинара

Италијански новинари и посланици протестују због прислушкивања телефонских позива новинара.
Прислушкивање - Фото: РТРС
ПрислушкивањеФото: РТРС

Ради се о позивима током истраге о либијским групама за трговину мигрантима и о хуманитарним спасилачким групама о којима су ти новинари извјештавали.

Италијански дневник "Домани" извијестио је да су међу разговорима које су прије неколико година пресрели истражитељи, били и новинари грађанских и католичких италијанских медија, и чак и државне телевизије РАИ.

Примо Ди Никола, сенатор популистичког Покрета пет звјездица, који је у парламентарној комисији за надзор над РАИ-јем, рекао је да је предложио доношење закона којим ће се новинари заштитити од прислушкивања телефонских разговора са својим изворима.

Истраге уз прислушкивање новинара вођене су пре неколико година, када су сада већ бивши италијански владини званичници силом сузбијали активност бродова хуманитарних организација које су мигранте на Средоземном мору спасавале с бродова трговаца људима.

Новинарски синдикат "Национална италијанска федерација штампе", осудио је прислушкивање. Захтијевао је да се зна ко је то одобрио и констатовао да су, ако је циљ био открити изворе новинара, повријеђена њихова професионална права.

- Веома је тежак деликт ако је то (прислушкивање) био начин да се открију њихови извори. Заштита извора је у основи рада новинара - рекао је Ди Никола.

Лист "Домани" пише да су стотине страница транскрипата телефонских разговора дио материјала истраге коју су водили тужиоци у Трапанију на Сицилији о активности хуманитарних спасилачких група. Ти транскрипти, како се наводи, садрже имена извора и контаката.

Нема коментара италијанских тужилаца који углавном не говоре о текућим истрагама.

Међу пресретнутим позивима био је и једног новинара италијанског католичког дневника "Авенире" који је питао извор како доћи до видео-снимка насиља над мигрантима у Либији, кључној бази за кријумчаре људи који бродове препуне миграната шаљу према обали Европе.

Многи од сумњивих гумених и других непоузданих пловила трговаца људима, или дотрајалих рибарских бродова, потонули су или се преврнули у мору. С друге стране, у протеклих неколико година пловила којима управљају хуманитарне групе, спасла су хиљаде миграната од дављења.