latinica  ћирилица
03/04/2021 |  12:03 ⇒ 12:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Дипломате напуштају Сјеверну Кореју

Стране дипломате и хуманитарни радници посљедњих мјесеци масовно су побјегли из Сјеверне Кореје, наводи руска амбасада у Пјонгјангу.
Пјонгјанг - Фото: илустрација
ПјонгјангФото: илустрација

Због несташице робе и великих ограничења у свакодневном животу која су наметнута како би се зауставило ширење вируса корона, странци су ријешени да напусте ту земљу.

"Си-Ен-Ен" преноси да је амбасада у саопштењу на својој званичној Фејсбук страници навела да у Сјеверној Кореји сада има само 290 странаца, и међу њима само девет амбасадора и четири отправника послова. Сво страно особље које ради и за НВО и хуманитарне организације напустило је земљу.

Амбасада је у својој објави изнела да су границе Сјеверне Кореје закључане већ мјесецима као дио напора режима Ким Џонг Уна да се пандемија ковид-19 не прошири на ову земљу, што је уз веома строге мјере имало за посљедицу недостатак неопходне робе, укључујући лијекове и прехрамбене производе.

Прије пандемије ковида 19 Русија имала једно од највећих дипломатских представништава у Сјеверној Кореји, али је присуство чланова руске мисије у посљедње вријеме све мање, преноси "СИ-Ен-Ен".

И напуштање Сјеверне Кореје је у овом тренутку прилично тешко. У фебруару је неколико руских дипломата провело више од једног дана покушавајући да напусти земљу.

Ројтерс је тада пренио да је група дипломата путовала 32 сата возом и два сата аутобусом из Пјонгјанга до границе, да би се затим укрцали на жељезничка колица која су гурали око километар преко границе.