latinica  ћирилица
03/04/2021 |  12:19 | Аутор: СРНА

Корона криза коштала Хрватску више од осам милијарди КМ

Укупан финансијски ефекат кризе изазване вирусом корона на буџет Хрватске до сада износи више од 32 милијарде куна /око 8,27 милијарди КМ/, изјавио је министар финансија Здравко Марић.

Он је за Вечерњи лист истакао да се од тог износа 13 милијарди куна /око 3,36 милијарди КМ/ односи на пад буџетских прихода, што укључује мјере отписа пореза и доприноса, док се више од 19 милијарди куна /4,91 милијарди КМ/ односи на директне расходе и издатке буџета условљене пандемијом вируса корона.

Највећи дио директних расхода отпада на мјере очувања радних мјеста, за које је до сада плаћено 10 милијарди куна /2,58 милијарди КМ/, док су за додатне трошкове у здравству осигуране око двије милијарде куна /517 милиона КМ/.

Преостали износ у највећој се мјери односи на буџетске трансфере за одржавање ликвидности према Хрватском заводу здравственог осигурања и локалној самоуправи.

- Чињеница је да смо искористили бесповратна средства из програма ЕУ од 5,9 милијарди куна /1,5 милијарди КМ/, од чега је највећи дио дошао из програма РЕАЦТ-ЕУ за мјеру очувања радних мјеста. Међутим, када се узме у обзир поменути укупни финансијски ефекат кризе изазване вирусом корона, јасан је закључак да је до сада претежни дио трошка ишао на терет државног буџета, односно задуживања. То је утицало на повећање удјела јавног дуга, који је на крају 2020. био на нивоу 89,1 одсто БДП-а - рекао је Марић.

Он је оцијенио и да се порески приходи и доприноси у државном буџету остварују у складу са очекивањима.

- Оваква кретања дају нам одређени оптимизам да се цјелокупна привреда континуирано прилагођава новонасталој ситуацији и да се неће битно нарушити планирани привредни опоравак, а тиме и консолидација јавних финансија - рекао је Марић.

Ипак, наставак пандемије додатно потенцира неизвјесност, упозорава Марић, посебно на расходовној страни буџета.

- У првом реду ту мислим на потребу осигурања додатних средстава за очување радних мјеста, те свеукупну проблематику здравства. Не смијемо изгубити из вида ни чињеницу да морамо пронаћи и средства за повећање основице од четири одсто за јавне и државне службенике, а што је већ у примјени од почетка 2021. године на основу споразума владе и синдиката, као и за могуће исплате по судским пресудама јавних служби - рекао је Марић.