latinica  ћирилица
03/04/2021 |  19:27 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Преговори скупштинске већине и градоначелника Бањалуке: Иде се на нови приједлог буџета (ВИДЕО)

У Бањалуци данас вишечасовни преговори предсједника скупштине, градоначелника и политичких партија - како би град што прије добио буџет. Из скупштинске већине очекују да градоначелник до понедјељка достави нови приједлог буџета, у којем ће бити уважени и њихови амандмани. Драшко Станивуковић тврди - добиће исти приједлог. За то вријеме трају и полемике како су поједини сегменти у функционисању града преко ноћи могли да стану.
Скупштина града - Фото: СРНА
Скупштина градаФото: СРНА

Иако је инсистирао да ће да разговара само са лидером СНСД-а, Драшко Станивуковић данас се ипак одазвао састанку са представницима скупштинске већине. Након неколико часова разговора, предсједник Скупштине рекао је да нови приједлог буџета треба да буде понуђен до понедјељка, и да у њему очекују и амандмане којима се тражи помоћ за здравствене раднике, породиље, угоститеље и пензионере. Уколико до договора не дође ни у понедјељак, град ће ићи у привремено финансирање.

- Одлука коју би усвојили о привременом финансирању само би, на неки начин, пролонгирала разговоре до једног момента када буџет мора бити усвојен, а то је прва половина ове године и ово је једна од могућности - нагласио је Младен Илић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Станивуковић одговара – у понедјељак излази са истим приједлогом буџета. Спреман је, каже, да разговара о неким од предложених амандмана, али на једнократну помоћ за здравствене раднике и породиље неће да пристане. Признаје ипак право скупштине да усвоји и буџет и амандмане, како би бар нешто кренуло. Зашто су поједини процеси у Бањалуци преко ноћи стали - ни данас нема објашњења. А градоначелник је и онако конфузну ситуацију, додатно закомпликовао.

- Посљедња три дана ја финансирам из свог џепа - нагласио је Станивуковић.

Шта то финансира из свог џепа, није прецизирао. Стручњаци кажу - да је то кривично дјело. Као физичко лице може да донира граду, али и то треба да иде преко јавног рачуна. Овакво финансирање из свог џепа, сматрају, неће моћи да оправда. Познато је, пак, шта не финансира. Бањалучке јавне површине од јуче су пуне смећа. Дио су ноћас односили грађани, а од јутроос организовано млади СНСД-а, који тврде да су отпатке намјерно бацале присталице Драшка станивуковића.

- Људи желе да прошетају својим градом, да ли треба да гледамо смеће? Поготово сада када је пандемија у току - истакла је Ања Љубојевић, члан Градског одбора СНСД-а Бањалука.

Грађани, али и функционери се питају – како је могуће да градоначелник доведе у питање нормално функционисање града и да само за један дан све буде блокирано? Није могуће, одговара предсједник скупштине.

- Комуналне службе у Граду Бањалука наставиле су са одвозом смећа из већих контејнера испред кућа и стамбених зграда - нагласио је Илић.

Најаве блокаде највише су узнемириле родитеље дјеце која похађају градске вртиће. Док градоначелник са директорицом Центра за предшколско пријети да хране има још пар дана, познаваоци прилика и ту виде манипулацију. Тврде да је немогуће је нестане хране е у вртићима за 24 часа, кад се зна да родитељи плаћају храну. Такође, ни плате радника не могу бити доведене у питање, јер ако се посматра фебруар и март нема одступања у износу средстава, а број запослених је исти.