latinica  ћирилица
03/04/2021 |  21:13 ⇒ 21:13 | Аутор: СРНА

Ракановић: Никад теже стање, велики прилив пацијената

Начелник Клинике за анестезију и интензивно лијечење Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Драган Ракановић рекао је да од почетка пандемије вируса корона у овој здравственој установи није било теже стање него што је ових дана, јер је свакодневно велики прилив пацијената, од којих велики број остаје на болничком лијечењу.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

Ракановић је навео да се број прегледаних пацијената дневно креће од 170 до 220, од којих око 50 или 60 остаје на лијечењу у болници.

- Клиничке слике пацијената варирају, а углавном се на лијечење примају пацијенти са средње тешком и тешком сликом, док одређени број њих завршава и у јединицама интензивног лијечења на респираторима - рекао је Ракановић за АТВ.

Он је упозорио да је број пацијената сваки дан све већи, што умањује и капацитете УКЦ-а, односно могућност примања пацијената на болничко лијечење.

Ракановић је додао да се, нажалост, свакодневно биљеже смртни исходи пацијената који се лијече од ковида.

Према његовим ријечима, УКЦ Српске проширује своје капацитет за ковид одјељења.

- То је веома тежак процес, јер ионако радимо у веома тешким условима, због специфичног стања у којем се обољели налазе, али и опреме коју љекари морају да користе - рекао је Ракановић.

Он је напоменуо да се са тренутним пуњењем болничких капацитета смањује број кревета, како за пацијенте обољеле од ковида 19, тако и за друге пацијенте, те да постоји могућност да ће се доћи у ситуацију да се неће моћи пружити адекватна услуга свима којима треба.

Ракановић је напоменуо да Клиника на чијем је челу тренутно има 50 мјеста за пацијенте којима је потребан респиратор, 38 кревета за пацијенте обољеле од ковида 19, те 12 до 15 кревета за пацијенте који не болују од ковида 19 а захтијевају интензивно лијечење.

Он је навео и да је старосна доб тешко обољелих и животно угрожених пацијената између 40 и 80 година.

- Грађани морају да схвате да и ми имамо своје границе издржљивости. Желимо да се што прије вратимо у нормално стање и нормалан живот, али да бисмо то остварили неопходно је да сви поштујемо препоручене мјере - рекао је Ракановић.