latinica  ћирилица
04/04/2021 |  11:17 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Хорека: Угоститељство на издисају

Удружење послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске Хорека саопштило је да је угоститељство дошло до самог издисаја након најновијих мјера отварања свих привредних дјелатности, осим ове, те да су исцрпили све могућности преговора са Владом Републике Српске.

- Удружење Хорека, мада вољно, не види могућност разговора са Владом на досадашњи начин, без конкретних рјешења јер не жели да буде брана између власти и незадовољних послодаваца и радника, који су гладни или на ивици глади, као и читаве њихове породице - саопштено је из овог удружења.

Из Хореке напомињу да "од данас не сносе никакву одговорност за све посљедице и евентуалне масовне протесте угоститеља Републике Српске".

Из овог удружења поручују да не ради 12.000 људи, који неће добити плату, нити платити рачуне и остале фиксне трошкове, као и да је угрожено 30.000 чланова њихових породица.

- Обећањем Владе Републике Српске да ће им бити плаћен допринос за март, сви су имали стрпљења, мада не и плату од које се живи, али су се солидарисали и рекли - у реду, стрпићемо се седмицу или двије. Сада је април. Отворено је све, осим угоститељства - наведено је у саопштењу.

Из Хореке питају ко ће од угоститеља и одакле платити закуп локала, претплату за интернет, кабловску ТВ, фискалну касу, обезбјеђење, регистрације возила, одржавање инвентара, као и од чега ће живјети породице угоститеља, да ли од шалтерске продаје кафе случајним пролазницима.

- Хорека потпуно, не само да разумије епидемиолошку ситуацију, већ пуну годину дана штити и раднике и госте, улажући новац да буде дио одбране против пандемије, на разне начине, али морамо и ми и наше породице да живимо и преживимо - наведено је у саопштењу.