latinica  ћирилица
04/04/2021 |  12:33 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Словенија: Умрло седам људи, заражено још 720

У Словенији је у посљедња 24 часа од посљедица инфекције вирусом корона умрло седам особа, а потврђено је још 720 заражених, објавила је словеначка Влада.

Из Владе наводе да је смањен опсег тестирања, али да је и даље висок удио позитивних од 25,7 одсто.

У болницама је тренутно 535 ковид пацијената, од чега 124 теже обољелих на интензивним одјељењима.

У Словенији је и даље на снази једанаестодневно затварање, које ће трајати и сљедеће седмице, али су данас, поводом Ускрса, до 22.00 часа дозвољена путовања из једне регије у другу, као и породична окупљања највише шест чланова истог домаћинства, преноси "Индекс".

Све остале противепидемиолошке мјере и рестрикције кретања и даље су на снази, а вјерски обреди обављају се и на Ускрс без присутности вјерника, док су забрањене и све јавне приредбе, окупљања, славља и празновања.

До 11. априла забрањен је и одлазак у иностранство на дестинације са црвене листе, образовни систем ће се одвијати онлајн, осим за дио вртићке дјеце и дјецу са посебним потребама, а ношење маски обавезно је и на отвореном.

Премијер Словеније Јанез Јанша је у ускршњој честитки навео да је пандемија показала рањивост, угрозила здравље и однијела многе животе, али и научила да се много више цијени оно што се има.

- Тешка времена могу бити и прилика за нови почетак. Пандемија може бити побијеђена само заједничким напорима, али и вакцинама које ће пристизати у све већим количинама - рекао је Јанша.

Влада је донијела и промјене у стратегији вакцинисања против вируса корона, па ће наредних седмица кампања вакцинисања бити усмјерена првенствено на старије од 60 година.

Због ограничених количина вакцина и логистичких рестрикција Национални институт за јавно здравље предложио је да старосна група од 60 до 64 године буде вакцинисана "Астра Зенеком", а старија популација вакцинама "Фајзер" и "Модерна".

Инфектолог Бојана Беовић рекла је за "ПОП-ТВ" да стручњаци Влади предлажу да се привремено обустави вакцинацију млађе популације вакцином "Астра Зенека", све док се не разјасне питање ријетких појава крвних угрушака код млађих људи након вакцинисања.

Владина стручна група за ковид 19 је такву препоруку Влади дала након што су такву одлуку из истих разлога донијели у Њемачкој и Холандији, објавили су словеначки медији.