latinica  ћирилица
04/04/2021 |  13:49 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Папа Фрањо: Сукоби и трошење на војску - скандалозни (ВИДЕО)

Оружани сукоби и трошење на војску током пандемије ковид 19 су скандалозни, изјавио је поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо.
Ускршња миса (фото: vatican.va) -
Ускршња миса (фото: vatican.va)

Он се након мисе поводом католичког Ускрса обратио вјерницима са Трга Светог Петра.

Миса је служена у 10.00 часова у базилици Светог Петра, уз присуство мањег броја људи.

Говорећи о проблемима у свијету, папа је позвао земље да убрзају испоруку вакцина против ковида 19, нарочито у сиромашније земље.

- Пандемија се и даље шири, а социјална и економска криза и даље су тешке, нарочито за сиромашне. Скандалозно је то што се, без обзира на све, настављају оружани сукоби и јачају војни арсенали - поручио је папа, којег су уживо данас на тргу гледали само припадници полиције који спроводе строге тродневне мјере затварања.

Папа Фрањо помолио се Богу да утјеши болесне, оне који су изгубили драге особе, као и незапослене, позивајући власти да помогну породицама којима је потребна помоћ.

Уз поруку саосјећања са младима који не могу да присуствују настави у школама, он је похвалио медицинске раднике и нагласио да су сви људи позвани да се боре против пандемије.

Папа је нагласио да у свријету и даље трају ратови и да се дешава превише насиља.

- У свијету је и даље превише ратова и насиља! Нека нам Господ помогне да превазиђемо размишљање о рату - рекао је папа Фрањо, називајући оружје "ужасним инструментима смрти без којих би свијет био пуно бољи".

Папа је позвао на мир у свијету, осврћући се на насиље у Мјанмару и сукобе у Африци и на Блиском истоку.

Поглавар Римокатоличке цркве поменуо је у обраћању кризу у Јемену, критикујући међународну заједницу због тишине у вези са тим сукобима.

Папа Фрањо позвао је Израелце и Палестинце да "поново открију моћ дијалога" и да пронађу рјешење са двије државе, гдје оба народа могу да живе заједно у миру и напретку.

Он је додао да је свјестан прогона многих хришћана који и даље траје, те је позвао да се укину сва ограничења када се ради о слободи вјероисповијести у свијету.