latinica  ћирилица
04/04/2021 |  14:26 ⇒ 14:32 | Аутор: Б92

Мађари граде фабрику у Бечеју

Мађарски Метал шредер Хунгари, која се бави рециклажом, искоришћавањем и трговином електронским отпадом са племенитим металима, градиће фабрику у Бечеју.
Метал шредер Хунгари (Фото: mshungary.com) -
Метал шредер Хунгари (Фото: mshungary.com)

Пројекат је започет 1. јануара ове године и очекује се да ће бити завршен 2023, потврдио је за Дневник Генерални конзулат Републике Мађарске у Суботици.

- Фирма ће у Србији градити фабрику за рециклажу заснованој на "нула отпада" технологији ради сакупљања и прераде електронског отпада са племенитим металима као и рендген филмова насталих у здравству у Србији. Припрема пројекта започета је 1. јануара 2021. и очекује се да ће бити завршен у Бечеју 2023 - навео је конзулат у одговору за новосадски лист.

Наводи се и да ће у оквиру фабрике у Бечеју бити истраживачка лабораторија, канцеларија и производна хала. Од племенитих метала компанија се прије свега фокусира на издвајању злата, сребра, никла, паладијума, који су значајни за индустријско коришћење.

Према писању мађарских медија, Метал шредер Хунгари по инвестицијама спада у водеће компаније у Средњој Европи, и 2019. остварио је приход од милијарду форинти, односно 2,768 милиона евра.

Инвестицију је средином марта најавио министар спољних послова и економије Мађарске Петер Сијарто. Он је тада рекао да ће компанија Метал шредер Хунгари градити фабрику у Војводини и да ће добити подршку Владе од 325 милиона форинти за инвестицију чија је укупна вриједност 546 милиона форинти, односно око 1,48 милиона евра.

Сијарто је рекао и да Мађарска тренутно има најефикаснију сарадњу са Србијом и да Србија обезбјеђује највише права мађарској националној мањини која живи на њеној теритрорији.

- Што су јаче наше комшије јачи смо и ми - истакао је Сијарто.