latinica  ћирилица
04/04/2021 |  15:38 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Преминуо доктор Иво Комљеновић

Бањалучки љекар и некадашњи министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Иво Комљеновић преминуо је у Бањалуци у 75. години, потврђено је Срни из породице.
др Иво Комљеновић - Фото: СРНА
др Иво КомљеновићФото: СРНА

Комљеновић је умро јуче и биће сахрањен сутра у 14.30 часова, у кругу породице, на градском гробљу у Врбањи.

Иво Комљеновић рођен је 1946. године у Бањалуци. Био је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, као нестраначка личност од 15. фебруара 2005. до 28. фебруара 2006. године.

Дуго година био је начелник одјељења дијализе и готово цијели радни вијек је провео у Клиничко-болничком центру Бањалука.

Комљеновић је један од оснивача Удружења нефролога Републике Српске, национални координатор за дијализу и трансплатацију за југоисточну Европу, а средином седамдесетих година прошлог вијека провео је скоро четири године радећи у Либији, као дио тима међународне љекарске помоћи.

Иво Комљеновић оставио је неизбрисив траг и у најтежим условима и временима, несебично борећи се за сваког пацијента.

У тешким ратним околностима организовао је и хеликоптерски транспорт до најудаљенијих мјеста, како би своје пацијенте благовремено прикључивао на апарате за дијализу, спасавајући им животе, а неријетко је његово дежурство на болничком одјељењу, у вријеме рата, трајало и по 250 часова.

Одласком примаријуса доктора Иве Комљеновића, Бањалука је остала без великог човјека и хуманисте.

Иза себе је оставио супругу, четворо дјеце и унуку.