latinica  ћирилица
04/04/2021 |  18:44 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Френч: Помирења нема без одговорности свих страна (ВИДЕО)

У рату у БиХ злочине су чиниле све стране, међутим, суђење је било селективно, а Срби су најчешће оптуживани за све, изјавио је у емисији "Сарајевски Срби – нестали народ" социолог и клинички психолог Лоренс Френч, члан Међународне независне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. Да би дошло до помирења, додаје, неопходно је да сви сносе одговорност за оно што су починили.
Лоренс Френч (Фото: Magnus Group Conferences) -
Лоренс Френч (Фото: Magnus Group Conferences)

Након рата у БиХ, на сцени је било селективно дијељење правде и пресуђивање једној групи, чиме је умањена траума коју је тај народ доживио, каже професор Лоренс Френч. Сажаљевањем Бошњака на међународном нивоу ствара се лажни утисак да су они били само невини посматрачи у рату.

- Ако узимате у обзир само трауму Бошњака, а игноришете Србе, онда имате једну цијелу групу за коју не постоји рјешење, која неће добити задовољење. Правичност би била ресторативна правда, гдје би се на видјело изнијела сва питања, а затим видјети како примијенити рјешења на све стране у сукобу - истиче Френч.

Рат у БиХ почео је под међународним утицајем, а наставио се као грађански рат, рекао је. Постојала је јасна пристрасност у Међународном кривичном суду за бившу Југославију, тврди Лоренс.

- Постоје значајни докази који говоре да би цјелокупан процес морао бити предмет ревизије и да је мала вјероватноћа да је процесуирање пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију био правичан - наглашава Френч.

Невјероватно је да су Срби најчешће оптуживани за све, каже Лоренс, док су, на примјер, Хрвати потпуно избјегли кривицу. Да би дошло до помирења, закључује, неопходно је утврдити одговорност свих актера рата у БиХ.