latinica  ћирилица
04/04/2021 |  21:11 ⇒ 21:13 | Аутор: СРНА

Кострешевић: Добра безбједносна ситуација у Српској

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић оцијенио је да је у Српској добра безбједносна ситуација, будући да нису забиљежени већи инциденти.
Синиша Кострешевић -
Синиша Кострешевић

- Немамо неких већих инцидената. Имамо одличну статистику у погледу кривичних дјела и јавног реда и мира, те побољшање када је ријеч о саобраћају - рекао је Кострешевић вечерас за АТВ.

Кострешевић је појаснио да лично, то не посматра кроз статистичке податке, јер је могуће имати одличну ситуацију и одличне статистичке податке, али један догађај попут терористичког акта или мафијашког убиства може да промијени читаву структуру.

- Мени је лично много битнији тај субјективни осјећај наших грађана - да ли се осјећају сигурно, да ли вјерују полицији и да ли се осјећају удобно у свом окружењу по питању безбједности - истакао је директор Полиције Републике Српске.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, Кострешевић је навео да је она један од највећих безбједносних изазова, истичући да неће брзо стати.

- БиХ је давно пропустила прилику да управља мигрантском кризом. Десила се ситуација да је ЕУ затворила своју границу за мигранте. Имамо одређени број миграната који су већ у том моменту пристигли и константно су пристизали у БиХ - истакао је Кострешевић.

Он је рекао да Полиција Републике Српске, у погледу мигранске кризе, поштује политику Владе Републике Српске, поштујући све међународне стандарде и конвенције.

- Задатак Полиције Републике Српске је да заштити личну и имовинску сигурност грађана Републике, па тек онда других. Ми ћемо све урадити да наши грађани буду безбједни и сигурни - поручио је Кострешевић.

Кострешевић је напоменуо да колико је исправан став Владе Републике Српске у погледу мигрантске кризе показује чињеница да су мигранти на простору Федерације БиХ /ФБиХ/ од почетка мигранске кризе извршили више од 300 кривичних дјела.

- На простору ФБиХ извршено је више од 100 прекршаја који су обрађени и доказани, те више од 1.500 појединачних инцидената, док је на простору Републике Српске то сведено на 12 кривичних дјела и неколико спорадичних инцидената - закључио је Кострешевић.

Полиција Републике Српске обиљежила је данас свој Дан. Полиција Републике Српске формирана је 4. априла 1992. године и извршна је институција, оперативни и истражни орган Министарства унутрашњих послова.