latinica  ћирилица
05/04/2021 |  07:44 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Дозвољен рад трговачким центрима

У Републици Српској од данас је дозвољен рад трговачким центрима и пословним субјектима који послују у њима, уз стриктно поштовање мјера надлежних у вези са епидемиолошком ситуацијом.
Тржни центар Делта Планет - Фото: Facebook
Тржни центар Делта ПланетФото: Facebook

Према одлуци Републичког штаба за ванредне ситуације, субјекти који пружају услуге грађанима дужни су организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописаног физичког растојања.

- На улазу у објекат субјекти су дужни да поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину, те да одреде једно или више лица за спровођење епидемиолошких мјера у заједничким просторима објекта /главни улаз, пролази, ходници/ - саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Републички штаб за ванредне ситуације усвојио је у петак, 2. априла, закључак који ступа на снагу данас, којим се забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 30 лица, те сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица.

Приватна окупљања се односе на свадбе, крштења, рођендане, прославе и друге породичне скупове, а забрањује се и рад фитнес центрима /фитнес клубови, боди - билдинг клубови и слични објекти/ и културно-умјетничким друштвима, као и организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, на отвореном и у затвореном простору.

Забрањује се и рад "велнес" и спа центрима и базенима, осим за обављање тренажног процеса професионалних спортиста и професионалних спортских организација, као и рад скијалиштима и скијашким центрима.

Забрањује се и рад приређивачима игара на срећу, као и организација класичне томболе, осим приређивачима интернет и осталих лутријских игара на срећу, те активности унутар установа културе које подразумијевају истовремено присуство више лица у истом простору /позоришта, биоскопи, музеји, галерије/.