latinica  ћирилица
05/04/2021 |  08:33 ⇒ 10:59 | Аутор: РТРС

Самарџија: Имунизација у БиХ могла почети још у фебруару

Да су руске вакцине набављене за БиХ у тренутку када је од Русије тражена информација, имунизација становништва могла је почети у фебруару, рекао је амбасадор БиХ у Русији за Независне новине, Жељко Самарџија.
Жељко Самарџија - Фото: РТРС
Жељко СамарџијаФото: РТРС

Самарџија истиче да је Република Српска на вријеме почела са уговарањем вакцина и да ту већ постоји одређена динамика испоруке.

- Крајем јануара обратило им се преко Министарства иностраних послова Министарство здравља ФБиХ тражећи основне информације о руској вакцини, како би им то помогло у коначном опредјељењу о могућности набавке. У најкраћем року добили смо основне информације од Руског фонда за директне инвестиције које се тичу почетне цијене, рокова и начина испоруке, услова складиштења, чувања и примјене вакцина - каже Самарџија.

Додаје да је рок за прву испоруку био врло повољан - од 10 до 15 дана од дана потписивања уговора.

- Тада није био услов ни авансно плаћање, довољан је био потписан уговор између два државна субјекта, па чак и писмо намјере. По тим условима имунизација је могла почети у првој половини фебруара, а сада је већ април. Није моје да указујем на то ко је одговоран, то су легитимно изабрани представници народа и носе одговорност за оно што ураде, и добро и лоше - каже Самарџија.