latinica  ћирилица
05/04/2021 |  08:43 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Матијевић: Неодговорни појединци угрожавају здравље становништва

Вршилац дужности главног републичког здравственог инспектора Милица Матијевић рекла је да су у протеклих годину дана због кршења епидемиолошких мјера изречене казне у укупном износу од 1.087.000 КМ, док је за 71 објекат изречена мјера привремене забране рада.
Милица Матијевић - Фото: РТРС
Милица МатијевићФото: РТРС

Матијевићева је рекла да је у протеклих годину дана извршено укупно 54.159 инспекцијских контрола поштовања епидемиолошких мјера, у којима је у 872 случаја утврђено кршење мјера.

- Када анализирамо број извршених контрола и број контрола са неправилностима, можемо генерално рећи да су привредни субјекти показали спремност за сарадњу и прихватање мјера којих треба да се придржавају у раду. Међутим, проблем представљају неодговорни појединци који нису довољно озбиљно схватили ову ситуацију и који својим понашањем угрожавају здравље становништва, али и рад пословних субјеката који поштују мјере - рекла је Матијевићева за Глас Српске.

Она је навела да је разочаравајуће да један исти субјекат у више наврата буде затечен у прекршају.

Матијевићева каже да су то крајње неодговорни појединци који сада већ свјесно крше епидемиолошке мјере, јер су након годину дана сви веома добро упознати са својим обавезама и не може се говорити о случајним пропустима.

Говорећи о паду дисциплине у вези са спровођењем епидемиолошких мјера, она је нагласила да разумије да је привредним субјектима пословање отежано, да су у финансијском смислу у заиста изазовној ситуацији, али да реалност не дозвољава другачије понашање.

Матијевићева каже да су у контролама спровођења епидемиолошких мјера ангажовани републички инспектори из свих 13 инспекцијских сектора, на располагању је око 140 инспектора, чији рад је организован у смјенама, у радне дане и дане викенда.

Она је навела да је било случајева вербалних напада на инспекторе, физичког насртања, пријетњи и слично, те да им велику помоћ у раду од првог дана пружају припадници Министарства унутрашњих послова, без чијег присуства, каже, поједине контроле не би могле бити извршене.