latinica  ћирилица
05/04/2021 |  09:11 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Отворена документација о Павелићевим одликовањима

Архив Војводине отворио је дио документације Независне Државе Хрватске из личног фонда Славка Одића, који се односи на одликовања које је усташки поглавник Анте Павелић додијелио највишим нацистичким официрима, члановима своје владе, али и за 129 свештеника Католичке цркве, међу којима је и загребачки надбискуп Алојзије Степинац.
Алојзије Степинац и Анте Павелић - Фото: архив
Алојзије Степинац и Анте ПавелићФото: архив

- У образложењу одликовања Степинцу је наведено да је одликован за "раскринкавање непријатеља у земљи и иностранству - рекао је директор Архива Војводине Небојша Кузмановић.

Он је навео да је Степинац одликован високим орденом за заслуге "Велередса звијездом", а да је примање тог одликовања била својеврсна подршка за покоље који су се десили над цивилима широм НДХ-а, посебно у Јасеновцу.

Кузмановић је за Вечерње новости рекао да је Павелић потписао око 52.000 одликовања, а да је међу одликованим, нацистички генерал Вилфред Кајтел, који је потписао њемачку предају Црвеној армији и пред савезничким судом осуђен на смрт вјешањем због ратних злочина против човјечности.

Колајну за храброст, која носи његово име Павелић је нештедимице уручивао и усташким нередницима и домобранима за "храбро држање код подузетих подухвата на Козари у јуну 1942. године".

У тим опарацијама њемачко усташих снага против партизана 68.000 житеља Козаре и Поткозарја је депортовано у логоре, а укупан број цивилних жртава износио је око 35.000.

Архив Војводине је књигу "Усташка звјерства: зборник докумената /1941-1942/" , коју је објавио у сарадњи са ИК "Беседа" Епархије бачке и Архивом Бањалуке, уз пратеће писмо послао у Ватикан папи Фрањи.