latinica  ћирилица
05/04/2021 |  09:56 ⇒ 10:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Најбољи квартал долара у посљедње три године

Долар је данас углавном остао стабилан јер су инвеститори и даље под утиском снажних прошлонедјељних података о запошљавању у САД и очекивања да ће показатељи о пословању услужног сектора потврдити солидан економски опоравак од удара изазваног вирусом корона.
Долар - Фото: илустрација
ДоларФото: илустрација

Зелена новчаница је у периоду јануар-март забиљежила свој најбољи квартал према водећим свјетским валутама у посљедње скоро три године, захваљујући побољшању америчке економије и расту приноса на државне хартије од вриједности.

Доларски индекс данас готово да није биљежио кретање према корпи шест ривалских валута и износио је 92,948 поена, извјештава Ројтерс.

Према јапанском јену, долар је котирао на азијским тржиштима на нивоу од 110,58 јена, недалеко од свог највишег нивоа у протеклих годину дана.

У односу на евро, долар се трговао по цијени од 1,1768 долара, што је близу његовог петомјесечног максимума.

Британска фунта се држала стабилно према зеленој новчаници на 1,3837 долара.

У односу на швајцарски франак, долар је ојачао до нивоа од 0,9420 "швајцараца".

Амерички послодавци отворили су у марту више радних мјеста него што се очекивало, показали су подаци Министарства за рад објављени у петак.

Ипак, снажније реакције актера на тржиштима капитала поводом те вијести су изостале, јер је већина берзи била затворена због ускршњих празника по Грегоријанском календару.