latinica  ћирилица
05/04/2021 |  10:33 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Смјер за црквену музику и појање - јединствен у региону

Смјер за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, у чијем саставу дјелује Камерни хор, јединствен је на простору некадашње Југославије и једини образовни огранак на којем се свеобухватно изучава црквена музика, која је дио српске музичке баштине, изјавио је у интервјуу Срни диригент Раде Радовић.
Камерни хор - Фото: СРНА
Камерни хорФото: СРНА

Радовић је позвао младе да изучавају овај музички правац на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Камерни хор у мају обиљежава двије деценије

Радовић наглашава да ове године Камерни хор обиљежава јубилеј - двије деценије постојања, те да се припремају за централну прославу у мају, када су планирани концерт, промоција споменице-монографије, штампаног издања албума "Догматик", те премијера документарног филма у режији Зорана Кубуре.

- Првог дана прославе, 21. маја, планиран је концерт Камерног хора, којем би требало да присуствују и бивши чланови, пјевачи свих генерација ансамбла који би се на крају концерта придружили у заједничком перформансу - интерпретацији Мокрањчеве "Херувимске пјесме", композиције која је на литургијском репертоару ансамбла свих 20 година. Концерт треба да снима телевизија БХТ - најављује Радовић.

Наредног дана, 22. маја, планирана је изложба награда, признања, публикација и архивских штампаних материјала јавне дјелатности Камерног хора, а затим, промоција споменице-монографије "Двадесет година Камерног хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву", чији је Радовић аутор.

Планирана је промоција штампаног издања албума /компакт-диска/ "Догматик", у продукцији Издавачке куће "Грамофон" из Сарајева, те премијера документарног филма о Камерном хору у режији Зорана Кубуре и продукцији БХТ-а, чија је телевизијска премијера планирана за 23. мај, када је планирано да Хор учествује и на литургији.

Он додаје да је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић већ финансијски помогао, а очекују и подршку осталих институција.

Камерни хор стасавао са Источним Сарајевом

Радовић истиче да је Камерни хор израстао са градом Источно Сарајево, те да је, стога, потребан већи степен разумијевања умјетности и побољшања њеног статуса у овој средини.

- Широк је дијапазон остварења Хора свих ових година - од учествовања на бројним богослужењима од историјске важности за Митрополију дабробосанску и Српску православну цркву, снимања компакт-дискова и документарних филмова. Затим, преко здружених наступа у извођењима вокалних и вокално-инструменталних дјела, до стотина концерата и наступа у БиХ, земљама регије и широм Европе - Шведске, Италије, Њемачке, Русије, Словачке, Пољске, Данске, Грчке - наглашава Радовић.

Он указује да је простор Музичке академије, који је смјештен у згради Електротехничког факултета, недовољан и скучен, те да се радује новој згради која је у плану и примјереним условима за рад.

- Сматрам да смо то заслужили - истиче Радовић и додаје да се суочавао са бројним потешкоћама у раду, али да су све вријеме трајања Хора имали подршку и покровитељски однос митрополита дабробосанских, уз подршку Музичке академије.

У плану снимање компакт-диска

Радовић наводи да се у ванредним околностима појавила и идеја о снимању новог албума - компакт-диска Камерног хора са тонским сниматељем Ериком Бајрамовићем, а примарни задатак, чим епидемиолошки услови дозволе, биће обнављање и за нове пјеваче стицање искуства концертне праксе, те враћање уобичајеним активностима преко јавних наступа, од цркве до концертног подијума.

Као вишеструки лауреат међународних хорских такмичења кроз различите периоде рада Хора, многе генерације ансамбла су искусиле тренутке такмичарских успјеха, али, за Радовића су значајнији тренуци умјетничких сазријевања које су пјевачи постизали надахнутошћу и стваралачким поривом.

- Захваљујући томе, данас су многи од њих успјешни у свом професионалном раду - истиче Радовић.

Он додаје да су, осим студената Смјера за црквену музику и појање - јасно профилисаних у професионалном опредјељењу, чланови Камерног хора и студенти са других смјерова Музичке академије, а сви они долазе из разних крајева Републике Српске, БиХ, Србије и Црне Горе.

- У раду са студентима увијек сам покашавао да разумијем њихове потребе и да продубим наш заједнички интерес - развој у струци, чему сам приступао кроз мјеру тражења равнотеже између строгости и толеранције. Стрпљења увијек морате имати много више од студената, а онда се и они томе науче - сматра Радовић.

Епидемија зауставила пробе, концерте и такмичења

Говорећи о раду Камерног хора у условима пандемије вируса корона, Радовић указује да је ситуација изузетно сложена, да је нарушен континуитет рада, а такмичења заустављена.

Радовић истиче да је Камерни хор посљедњи пут наступао у јулу 2019. године, када је на престижном интернационалном хорском такмичењу у Превези у Грчкој остварио лауреатски резултат, освојивши двије златне медаље у главној и још једној категорији, те специјалну награду.

- Захваљујући том резултату, Хор се пласирао на престижно такмичење у Токио које је требало да се одржи прошле године у септембру. Ансамбл је имао и уговорену концертну турнеју у Италији. Међутим, ништа од тога није реализовано. Недавно смо добили позиве за два међународна фестивала и такмичења који би требали да се одрже у јуну и септембру - напомиње Радовић.