latinica  ћирилица
05/04/2021 |  12:14 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

Без договора кантоналних власти и руководства КЦУС

Премијер Кантона Сарајево Един Форто изјавио је да је директорка Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Себија Изетбеговић на састанку са представницима кантоналне Владе одбила све захтјеве, укључујући формирање стручног тијела у вези са кориштењем спорних респиратора и улазак инспекције у ову здравствену установу.
УКЦ Сарајево (фото:D.S) - Фото: klix.ba
УКЦ Сарајево (фото:D.S)Фото: klix.ba

- Ми смо тражили да се о кориштењу спорних респиратора формира стручно тијело Владе Федерације БиХ и федералног министарства, да би се утврдиле стварне чињенице о оном што са КЦУС-а тврде, али су сви наши захтјеви одбијени - рекао је Форто новинарима.

Он је додао да је одбијен и захтјев да инспекција уђе у КЦУС и утврди стање.

- Тражићемо више састанака и додатну комуникацију. Потребно је да институције раде свој посао. Писмено ћемо се обратити федералној инспекцији да утврде чињенице - рекао је Форто и најавио за данас хитну сједницу кантоналне Владе.

Министар здравства Кантона Сарајево Харис Вранић рекао је да постоје заједнички ставови двије стране, али да нису могли доћи до заједничких закључака.

- Састанак је био жустар на моменте, дошли смо до заједничких ставова, али не и закључака. КЦУС није прихватио наш закључак за који сматрамо да је исправан. Они су имали закључак који је у потпуности неприхватљив са наше стране - рекао је Вранић и додао да се КЦУС мора вратити у правне токове и престати бити "затворена тврђава здравственог система Кантона Сарајево".

Састанак о условима рада, те третману и лијечењу осигураника Завода здравственог осигурања Кантона Сарајево, одржан је на Вранићев позив, а присуствовали су му и други руководиоци служби КЦУС-а које су у директној вези са лијечењем обољелих од вируса корона.

Састанак је заказан након што су љекари са КЦУС током викенда упутили писмо у којем упозоравају на проблеме са којим се сусрећу у раду, а један од њих су и респиратори које је набавила фирма "Сребрна малина", а који су предмет процеса пред Судом БиХ.

Љекари су у писму указали да респиратори изненада стану, па наставе да раде, те да су "шансе да пацијент прикључен на `малина респиратор` преживи - никакве".