latinica  ћирилица
05/04/2021 |  13:03 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Илић: Договор једини излаз из тренутне ситуације

Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић рекао је данас да је договор свих страна једини начин да град Бањалука изађе из тренутне ситуације након што није усвојен Приједлог буџета за ову годину.
Младен Илић -
Младен Илић

- Разумијем ставове и Градске управе и одборника, предлагача амандмана и сви ће они бити дио разговора и дати своје мишљење. Мислим да смо свјесни у каквој се ситуацији налазимо и ово сигурно не одговара било коме и морамо пронаћи излаз из ове ситуације - рекао је Илић новинарима у Бањалуци, гдје је настављена сједница Скупштине града.

Он је изразио наду да ће у преговорима бити дефинисане све тачке у вези са буџетом и нагласио да је скупштнска већина спремна да се о свим стварима додатно разговара како би на ванредној сједници био усвојен буџет и вратило нормално функционисање града Бањалука, које је, како је нагласио, објективно угрожено неусвајањем буџета.

- По Пословнику је предвиђено да за буџет града, односно било који акт који не добије потребну већину, треба проћи период од 90 дана да би понови био предложен, уколико Скупштина на захтјев предлагача, у овом случају градоначелника не да одобрење. Ми смо спремни да дамо одобрење и да закажемо ванредну сједницу и што прије да буџет буде усвојен - рекао је Илић.

Он је навео да скупштинска већина неће повући амандмане на буџет и додао да ће тражити да они у Приједлогу буџета буду укључени као нови приједлог буџета.

Илић је додао да разговори и договори служе да се "ни у чему не буде искључив".

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да новонасталу ситуацију схвата озбиљно, те нагласио да је непоходно да се постигне договор, како би изашли из ове ситуације.

Он је истакао да се "данас мора нешто усвојити, јер је нешто боље него ништа".

Станивуковић је поновио да су због садашње ситуације изазване неусвајањем буџета заустављене све фнансијске трансакције, због чега је "било у питању и обиљежавање Дана града".

Он је рекао да, каква год да је ситуација, треба поштовати законе.