latinica  ћирилица
05/04/2021 |  15:16 ⇒ 15:17 | Аутор: sputniknews.com

Потписан споразум о производњи вакцине Спутњик у Србији

Институт Торлак данас је потписао Споразум о трансферу технологија с Руским фондом директних инвестиција и руском фармацеутском компанијом Генеријум о процедурама и технологијама неопходним за производњу руске вакцине "Спутњик" у Србији, саопштио је министар и предсједник Међувладиног комитета Србије за сарадњу с Русијом Ненад Поповић.
Руска вакцина Спутњик (Фото: Sputnik/Vladimir Trefilov) -
Руска вакцина Спутњик (Фото: Sputnik/Vladimir Trefilov)

- Од овог тренутка за Торлак су отворени подаци везано за производњу вакцине Спутњик коју је развио најреномиранији руски институт за вирусологију Гамалеја. Ради се о осејтљивим и повјерљивим подацима које могу да размјене само партнери који имају огромно међусобно повјерење - казао је Поповић.

Најавио је да ће у Институту Торлак током априла бити произведене три валидационе серије вакцине Спутњик.

-Узорци из ових валидационих серија биће послати на контролу квалитета у Институт Гамалеја у Москви. Након што Институт Гамалеја потврди валидност узорака произведених у Торлаку, Институт Торлак креће са производњом вакцине. Очекујемо да се то догоди до 20. маја ове године - објаснио је Поповић.

Он је указао да би Србија тиме постала прва земља у Европи која производи вакцину Спутњик. 

Изразио је захвалност руском предсједнику Владимиру Путину, руској Влади, Руском фонду директних инвестиција, Институту Гамалеја, компанији Генеријум и Институту Торлак, који су омогућили да Србија дође у прилику да производи вакцине против корона вируса на својој територији.

- Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Захваљујући нашим руским пријатељима, Србија ће моћи да сачува здравље и животе својих грађана. И што је веома важно, ово је почетак обнове суверенитета наше земље у производњи вакцина, које ће бити важан ресурс за сваку државу у будућности - закључио је Поповић, преноси Танјуг.