latinica  ћирилица
05/04/2021 |  15:37 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Кошарац: Јачати активности на извозу јунетине у Tурску

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, заједно са и представницима месних индустрија "ЗП комерц" и "Шишовић", истакли су данас у Сарајеву да је могућност пласмана домаћих производа на турско тржиште од изузетног значаја за пољопривредне произвођаче и прерађиваче из Републике Српске и Федерације БиХ .
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Учесници овог састанка констатовали су да је неопходно, у складу са уставним надлежностима, интензивирати активности како би био настављен неометани спољнотрговински промет са Турском, саопштено је из Министсртва спољне трговине и економских односа.

Кошарац је истакао да су напори који су у координисаним активностима са ресорним ентитетским министарствима уложени у претходном периоду резултирали тиме да је турска страна одобрила квоту за извоз од 3.000 тона, и то равноправно, по 1.500 тона за Републику Српску и ФБиХ.

- Таквом резултату допринијеле су и активности предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се у договору са предсједником Турске /Реџепом Тајипом/ Ердоганом ради на повећању спољнотрговинског промета са овом земљом - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је на састанку било ријечи о начину реализације укупно одобрене квоте за извоз јунетине, цијенећи потенцијал тржишта Турске за домаће примарне произвођаче и прерађивачке капацитете.

- Одлучни смо да дефинишемо политике које ће омогућити неометан наставак извоза јунећег меса у ову земљу, посебно имајући у виду потенцијалне вишкове у примарној производњи. Постоје одређени проблеми у вези са откупном цијеном меса, због чега ћу у договору са надлежним ентитетским министрима затражити да у наредних десетак дана одржимо састанак са турском страном, да бисмо у партнерству дефинисали цијену и крајем априла наставили неометан извоз јунећег меса - истакао је Кошарац.

Пашалић је изразио наду да ће наставак спољнотрговинског промета са Турском бити на корист, како домаћих примарних произвођача и прерађивачких капацитета, тако и крајњих корисника у Турској.

- Када је ријеч о продаји јунећег меса, тренутно немамо велике притиске, али ће се они појавити уколико не створимо услове за пласман на нова тржишта. Важно је да реагујемо превентивно, прије него што се проблем појави. Због тога смо данас разговарали о томе како да обезбиједимо пласман 3.000 тона јунећег меса у Турску - истакао је Пашалић.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске у претходном периоду интервенисала је при откупу јунећег меса и спремна је да поступи на исти начин у будућности уколико буде процијењено да је то потребно.

Представници месних индустрија "ЗП комерц" Љубиша Росић и "Шишовић" Дамир Павковић изразили су задовољство састанком, те констатовали да очекују да ће проблем у вези са откупном цијеном меса бити ријешен на предстојећем састанку са турском страном.