latinica  ћирилица
05/04/2021 |  16:05 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Гашић: За сектор угоститељства и туризма издвојено 13,2 милиона КМ (АУДИО)

Влада Републике Српске у сектору угоститељства и туризма издвојила је 13,2 милиона марака и то за период март, април и мај прошле године - рекла је Сузана Гашић министарка трговине и туризма Републике Српске за РТРС.


Сузана Гашић - Фото: РТРС
Сузана ГашићФото: РТРС

- Од тада Влада Српске донијела је низ мјера, а све у циљу помоћи сектору туризма и угоститељства - истакла је Гашићева.

Наводи да је и једном уредбом одобрена уплата пореза и доприноса хотелијерима, односно угоститељским објектима за смјештај за још три мјесеца 2020.године, и та уплата је извршена.

- Влада Српске је недавно усвојила и уредбу којом је одобрена уплата пореза и доприноса за запослене у сектору туризма, а за запослене у угоститељским објектима за смјештај за задња три мјесеца 2020.године - рекла је Гашићева.

Истакла је да је ријеч о износима у циљу помоћи овом ресору, прије свега запосленим у овом сектору.

- Једна од мјера, као индиректна помоћ били  су и туристички ваучери. Оквирно је издано око 35.000 ваучера или 3,4 милиона марака - рекла је она.

Истакла је да је на прошлом састанку договорено да представници Владе и привредника формирају радну групу.

- Чији би циљ био да се усагласимо и да израчунамо фискалне ефекте које ћемо имати примјеном мјера како би и Влада Републике Српске могла да се одреди према предложеним мјерама и то су неке активности које ћемо у наредном периоду и предузети - рекла је Гашићева.

Министарка Гашић, каже да до данас нису добили никакве званичне захтјеве угоститеља. Позива на одговорност и поштовање постојећих мјера, које између осталог подразумијевају и забрану јавних окупљања у групама већим од 30 лица.