latinica  ћирилица
05/04/2021 |  16:22 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Позив Савјету министара да подржи увођење прелевмана и царинских стопа

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је Срни да очекује да ће на сједници Савјета министара у четвртак, 8. априла, бити усвојена одлука о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ на период од двије године.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Поново апелујем на колеге из Савјета министара да на сједници у четвртак подржимо увођење предложених заштитних мјера, у складу са дефинисаном политиком заштите домаће производње. То је одлука на чијем усвајању инсистирам и за коју ћу гласати, првенствено у интересу домаћих пољопривредника - поручио је Кошарац.

Он је подсјетио на јединствен став примарних произвођача из Републике Српске и Федерације БиХ који се залажу за увођење предложених заштитних мјера, будући да им увоз свјежег и расхлађеног меса представља велики проблем у пословању, посебно у актуелним епидемиолошким условима.

- Због тога је важно да Савјет министара подржи увођење прелевмана и царинских стопа на двије године, како бисмо дали вјетар у леђа и помогли домаћим пољопривредним капацитетима. Тиме у пракси проводимо политику заштите домаће производње на корист наших примарних произвођача - истакао је Кошарац.

Он је напоменуо да подаци надлежних институција говоре да је прије ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/, вриједност увезеног свјежег и расхлађеног меса на годишњем нивоу била око 40.000 КМ, док је данас тај износ око 90 милиона КМ.

- Ово је јасан показатељ да морамо храбро, транспарентно и одговорно ући у преговоре са Европском комисијом. Данас, рецимо, ни у Србију ни у Црну Гору не може се увести месо без плаћања одређених обавеза, док се једино у БиХ свјеже и расхлађено месо увози без оптерећења. Зашто је то тако? Зашто што је ранија структура на лош начин испреговарала ССП са Европском комисијом, штитећи неке друге произвођаче - нагласио је Кошарац.

Он је нагласио да таква пракса мора бити промијењена у интересу домаћих пољопривредника.

- Није нам намјера да правимо поремећаје на тржишту, нити да онемогућимо увоз меса, али одређене обавезе морају бити плаћене - рекао је он.

Према његовим ријечима, надлежне институције у БиХ треба да интензивирају преговоре са Европском комисијом и о другим темама од значаја за домаћи пољопривредни сектор.

- Морамо бити равноправан партнер са ЕУ и без комплекса преговарати о бољим условима за наше пољопривреднике. Данас имамо ситуацију да је увоз живе стоке из ЕУ у БиХ одобрен, али да БиХ не може извести месо од те живе стоке из ЕУ. То је пракса коју морамо промијенити - навео је Кошарац.

Он је подсјетио да је Европској комисији достављен упитник БиХ за извоз црвеног меса на европско тржиште, те додао да очекује да ће ЕУ позитивно одговорити на овај захтјев.

- То ће бити јак подстицај за развој и наставак пословања домаћих произвођача и прерађивача, али и значајан допринос напорима надлежних ентитетских институција у креирању политика развоја, суФинансирања и подстицајних мјера за пољопривредни сектор - закључио је Кошарац.