latinica  ћирилица
05/04/2021 |  16:30 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Преминула хуманитарка Галина Марјановић

Галина Марјановић, хуманитарка, дугогодишња предсједница и оснивачица Хуманитарног удружења жена "Дуга" из Бањалуке, преминула је од посљедица вируса корона.
Галина Марјановић (фото: dugasuvenir.com) -
Галина Марјановић (фото: dugasuvenir.com)

Галина Марјановић је рођена 1947. године у Бањалуци гдје је завршила основно и средњошколско образовање. На Вишој дефектолошкој школи у Београду је наставила школовање и 1968. године стекла звање дефектолога и  27 година радила са дјецом оштећеног слуха и говора.

Искуство стечено у школи и раду са дјецом, велику љубав и пожртвованост пренијела је на дјецу избјеглица које је ратни вихор довео у наш град.

На њену иницијативу је у Бањалуци основано Хуманитарно удружење жена "Дуга" чија је предсједница била 27 година.

Имала је визију да допринесе стварању бољих и хуманијих услова живота у циљу смањења сиромаштва, економског оснаживања жена, очувању духовности  и ширењу љубави међу људима.

"Дуга" је само у првих десет година рада помогла око 130.000 евидентираних лица за шта је 2011. добила и Плакету града за хуманост.

Учествовала је на великом броју конференција од чега је најзначајнија била Конференција жена у Бечу 1997. године на позив Хилари Клинтон, гдје је упркос великом броју лобиста, својом сналажљивошћу и мудрошћу, цијелом свијету испричала причу о страдању Српкиња.

Ширењу истине о страдању и доброти нашег народа је допринијело њено познаство са Петером Хандкеом, великим пријатељем српског народа.

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно објављено.