latinica  ћирилица
05/04/2021 |  18:57 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Тужилаштво започело истрагу о респираторима (ВИДЕО)

Висок степен смртности инфицираних посљедњих дана, све гласније притужбе пацијената и њихових породица на третман, те писмо анестезиолога којим упозоравају на ефикасност сумњивих респиратора, које је за 10,5 милиона марака набавила фирма "Сребрена малина", додатно су закомпликовали ситуацију. Сарајевско Тужилаштво започело је истрагу, а Кантонална влада затражила повлачење из употребе спорних респиратора. Менаџмент Клиничког центра, међутим, запријетио је тужбама медијима који су писмо објавили. Тврди да је то узнемиравање јавности.
Тужиоци и истражитељи (фото: radiosarajevo.ba) -
Тужиоци и истражитељи (фото: radiosarajevo.ba)

Ко ће у чији кабинет на састанак - Себија Изетбеговић код кантоналног министра здравства Хариса Вранића или он у свјеже сређени директоркин, у Клиничком центру, била је дилема након двосмјерних хитних позива и дводневне жустре медијске преписке. Ријешена је рано јутрос. Два часа разговора у Кантоналној влади и одлазак Изетбеговићеве без ријечи. Није могла, каже одмах, да сложи мисли. Који сат касније "сложила" је и мисли и 30-ак љекара у залеђу. Појавила се и један од аутора писма, које је кажу требало да буде само интерног карактера.

- То је уобичајен начин на који ми комуницирамо. Стојим иза онога што је написано, али мислим да је то нешто што требамо ми рјешавати унутар клиничког центра - нагласила је докторица Лејла Видовић, коаутор писма.

А описано је катастрофално стање у здравственој установи с акцентом на респираторе које је набавила "Сребрена малина". Немају довољан проток нити континуирану оксигенацију. Не дају могућност праћења неопходних параметара вентилације и како је, у писму наведено, не могу се користити за специфично респираторно патолошко стање Ковид пацијената.

- Док год имамо овај сертификат који је валидан и док год имамо верификациони лист од Верлаба - каже Сабија Изетбеговић.

Из Верлаба су међутим и раније упозоравали како се спорни респиратори могу користити краткотрајно у колима хитне помоћи - приликом транспорта пацијената, али никако дугорочно - у јединицама интензивне његе.

- За интензивну његу би се требали користити уређаји који су означени као интензив царе, односно цритицал царе апарати. То је потпуно друга врста апарата. То што су апарати прошли верификацију не мијења њихову намјену. То је врло битно - каже Алмир Бадњевић, директор Верлаб-а.

Но чим је менаџмент окончао дуготрајно обраћање новинарима, у Клинички центар ушли су тужиоци и истражиоци. Кантонално тужилаштво, уз подршку Тужилаштва БиХ, формирало је предмет. А док они утврђују употребљивост спорних респиратора и њихову наводну штетност по здравље и живот пацијената, као и друге, у писму наведене, проблеме у функционисању Ковид одјела, породице пацијената све гласније и болније свједоче.

 - Убише ми мужа који је дошао, склекове правио, каже није мени ништа. Видјела сам сада како изгледа, мени не могу слагати да га нису убили, искључили није било кисика, вакуум укључили и човјек се угушио. Можда ме мало бијес тјера, али заиста не могу бити мирна. Ово заиста нема смисла - каже Ђула Хасић.

За седмодневне хоспитализације, није успјела каже ни резервну гардеробу да му достави. А хтјела је Ђула, да супруга Мухарема транспортује у Швајцарску. Да се као швајцарски држављанин тамо лијечи. У тој држави је и Ђула скоро двије деценије радила у здравству. Но за Мухарема је касно. Преминуо је прије два дана. Да ли је и он био прикључен на спорне респираторе, требало би да утврди истрага, јер Хасићи најављују тужбу.