latinica  ћирилица
05/04/2021 |  19:01 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Oтворени тржни центри и баште у угоститељским објектима (ВИДЕО)

Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је да дјелимично попусти епидемиолошке мјере у Српској. Тржни центри и баште угоститељских објеката поново су отворени, а од сутра, у школске клупе, враћају се ученици нижих разреда основних школа.
Бањалука - башта кафића - Фото: СРНА
Бањалука - башта кафићаФото: СРНА

Грађани Српске од јутрос кафу могу попити у баштама угоститељаских објеката. Попуштању епидемиолошких мјера највише су се обрадовали угоститељи, који су на 14 дана морали да ставе кључ у браву. Угоститељи од данас могу да послужују храну и пиће на отвореном и то до 22 часа, а од четвртка, дозвољен им је и рад у затвореном.

Радници у угоститељству су нарочито задовољни јер, кажу, поново могу да зараде своју плату, а то им је најважније, јер управо том платом прехрањују своје породице.

- Важно је, наравно. Прије свега очекујем плату коју сам требао да зарадим. Од како је почела пандемија, јако је мало посла, за неких 30-40 одсто је посао опао. Тешко је рећи шта можемо очекивати за даље - каже конобар Александар Јаворац.

Од данас поново раде и тржни центри. На снази је и даље обавезно и строго поштовање епидемиолошких мјера у затвореном простору. У тржном центру у једном тренутку може максимално бити 1.600 посјетилаца, а свака трговачка радња прописује колико тачно купаца у једном тренутку може бити унутра.

Биоскопи и дјечије играонице унутар центра, још немају дозволу за рад.

- Период током ког нисмо радили искористили смо за дезинфекцију цијелог објекта. Што се тиче мјера, овим путем подсјећамо посјетиоце да је неопходно да се придржавају мјера, што подразумијева ношење маски, дезинфекцију руку и одржавање дистанце од два метра - истиче Милан Скендерија, маркетинг менаџер у ТЦ "Делта планет".

Од сутра у школске клупе враћају се ученици нижих разреда основних школа, а са радом поново почиње и продужени боравак.

На подручју Бијељине све је спремно за повратак најмлађих ученика у основне школе.

- На подручју регије Бијељина, Лопаре, Угљевик, у 18 школа имамо тренутно само два позитивна ученика. Имамо 71 ученика у изолацији, а када говоримо о наставном кадру, имамо шест наставника који су позитивни и три наставника у изолацији. С обзиром на број школа и особља, то је занемарив проценат - нагласио је Предраг Рачановић, предсејдник Актива директора основних школа регије Бијељина.

У школе сутра ипак неће ученици нижих разреда основних школа у Требињу, за које ће до краја седмице бити на снази одржавање онлајн наставе. У клупе се враћају сљедеће седмице, одлучили су у Штабу за ванредне ситуације града Требиња.

Ако се епидемиолошка ситуација стабилизује, од понедјељка би у школу могли да се врате и сви ученици основних и средњих школа.