latinica  ћирилица
05/04/2021 |  19:10 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Протест угоститеља у Бањалуци (ВИДЕО)

И поред попуштања мјера, помоћи Владе свим оним привредницима, којима је одлуком Репуличког штаба био зарањен рад – протести у Бањалуци. Протест су организовали политички мотивисани представници Хореке на челу са високим функционером ДНС-а Милошем Станишићем.
Протести у Бањалуци - Фото: РТРС
Протести у БањалуциФото: РТРС

На скупу је било највише симпатизера и активиста опозиције . Умјесто представника Хореке, главну ријеч је водио је градоначелник Бањалуке.

Из владајућег блока-скуп су назвали популистичким и да мотив нису радници већ политика!

Kao и прије 15 дана. Исто мјесто – други захтјеви, јер оне од 22.марта Влада и предсједница Републике одмах су ријешили. Овај пут под палицом Милоша Станишића, јавности познатом по "Етно селу Станишић", мање по функцији коју обавља у ДНС-у. Упутио се у Бањалуку да саопшти нове захтјеве јер, како каже, Влади не вјерује. Милош Станишић је, тачно у подне, на Тргу Крајине позвао на протесте и "нанизао" нове захтјеве.

- 30.000 људи је остало без посла, тј. 30.000 разлога да данас у 17 часова покажете незадовољство - рекао је Станишић.

Медијски наступ поподне је уступио свом пријатељу Драшку Станивуковићу да се обрати симпатизерима и активистима опозиције. О мјерама, угоститељским објектима и радницима готово ни ријечи.

Градоначелник који је пред своје присталице изашао спреман, па чак и озвучен, у вријеме кад би требало да разговара о буџету града, константно је позивао на протесте и рушење власти.

- Али, знајте једну чињеници бићу први градоначелник који ћу позвати народ на протесте. Сједница ће вјероватно бити у петак, а ја ћу онда покушати намјестити да не буде у радно вријеме па да видимо колико нас може доћи - рекао је Станивуковић.

То што је Станишић у подне изнио као захтјев Хореке, а то је неограничено радно вријеме угоститељима, у скупштини је понављао Станивуковић. Такође, захтјеви Хореке од поднева на протестима су изблиједјели. Нико није спомињао исплату минималне плате до краја овог мјесдеца, отпис пореза и доприноса за два мјесеца, умањење ПДВ-а. На питање новинара да ли скуп има полтичку конотацију и зашто су протесте организвоали испред Палате - немушт одговор!

-  А што се тиче политике,  стицајем околности имам функцију и у политици и у Хореки, тако да ово нема везе с политиком ово је једноставно борба за наш опстанак - истакао је Станишић.

Предсједник скупштине Бијељина и члан Глваног одбора СНСД-а Александар Ђурђевић нема дилему. Протести су политички и популистички. Све поткрепљује тврдњом да су синоћ до касно у ноћ за данашње протесте организовани активисти бањалучког ПДП-а и бијељинског ДНС-а, што се видјело и на самим протестима.

- Није добро да се овај протест политизује и да су организатори они ти који имају политичке амбиције и циљеве, које настоје да злоупотријебе људе који су угрожени. Мислим да је то јако ружно и сама чињеница стоји ко је предсједник ГО ДНС Бијељина и да се настоји организовати и активирати политички активисти да иду на протесте говори о томе да такво Удружење није релевантан саговорник - рекао је Ђурђевић.

Још мање за Владу, јер на наше питање да одговоре о новим захјтевима Хореке, кажу да званично ништа нису добили. Све што су чули, сазнања су из медија. Али су рекли да се "држе" ранијег договора са представницима Хореке и да су сва дата обећања испунили. Осврнули су се на издвајања у протеклој години. Само за сектор угоститељства, за три мјесеца су издвојили 13,2 милиона.

Подсјећају на уплате пореза и доприноса хотелијерима, индиректну помоћ у туристичким ваучерима вриједности 3,4 милиона марака. Министарка Сузана Гашић истиче да на помоћ могу рачунати и ове године за вријеме ограниченог рада и подсјећа да је договорен и мораторијум на отплату кредита за три мјесеца, али и одгођена обавеза плаћања пореских обавеза. Подсјећа да је на прошлом састанку договорено да представници Владе и привредника формирају радну групу, а не чланство у Штабу.

- Чији би циљ био да се усагласимо и да израчунамо фискалне ефекте које ћемо имати примјеном мјера како би и Влада Републике Српске могла да се одреди према предложеним мјерама и то су неке активности које ћемо у наредном периоду и предузети - истакла је Гашићева.

На све су се оглушили појединци из "Хореке". За Станишића и Станивуковића мјере Републичког штаба су „лакрдија“. Многи питају, како се зове то што они раде и зашто градоначелник Бањалуке, који је шеф локалног кризног штаба, спречава Комуналну полицију да у тешком налету пандемије ради свој посао. Између осталог и обезбјеђење протеста и било којих скупова.

- Колико ће људи бити на неком мјесту то је надлежност МУП-а а не Комуналне полиције - каже Странивуковић.

Драгослав Топић шеф Клуба СНСД-а у Скупштини Града Бањалука сматра да је недопустиво да градоначелник који је и командант Градског штаба за ванредне ситуације да даје такву изјаву и да неће послати Комуналну полицију на терен да ради свој посао.

- На неки начин он њима забрањује ово што би требало да раде у складу са законом - сматра Топић.

Док Милош Станишић предводи протесте у Бањалуци, у свом велелепном угоститељском објекту, на домак Бијељине, како сазнајемо, организује "корона журке". О томе, на протестима у Бањалуци, није говорио!