latinica  ћирилица
05/04/2021 |  21:33 ⇒ 06/04/2021 | 07:49 | Аутор: РТРС

Новаковић Бурсаћ: БиХ је преварена од стране Ковакс механизма (ВИДЕО)

Колика је одговорност домаћих институција и политичара, а колика међународних организација, када је набавка вакцина у питању, нека су од питања на која су дискутовали шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ и потпредсједник и посланик ПДП-а у Народној Скупштини Српске Игор Црнадак у нашој емисији Актуелно.
Емисија Актуелно - Фото: РТРС
Емисија АктуелноФото: РТРС

Новаковић Бурсаћ је подсјетила да су постојала два процеса набавке - један који је проводила Влада Српске са Руском Федерацијом и други, путем Ковакс механизна, који је проводио Савјет министара БиХ.

- Влада Српске је са Руском Федерацијом још љетос започела процесе и разговоре и резервисала 1,2 милиона доза руске вакцине за Српску. Ми смо те вакцине добили у фебруара након чега је кренула вакцинација. Што се тиче Ковакс механизма, нажалост, комплетан новац је уплаћен за такође 1,2 милиона доза, али су мале земље, у које спада и БиХ, преварене за сопствени новац - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Она је додала да уговорене обавезе у Ковакс механизму нису испоштоване због чега и касни процес вакцинације.

Црнадак је позвао грађане да поштују епидемиолошке мјере, да се заштите и чувају, али је нагласио да јавност мора да зна да је до тренутне ситуације око вакцинације дошло јер се, како је рекао, није реаговало на вријеме.

- Да се реаговало на вријеме, данас би барем пензионери били вакцинисани - рекао је Црнадак.

Комплетну емисију Актуелно можете погледати и ОВДЈЕ.