latinica  ћирилица
06/04/2021 |  08:04 ⇒ 07/04/2021 | 21:19 | Аутор: Независне

Испред бањалучког породилишта биће постављена скулптура Мајка Храброст

Испред зграде бањалучког породилишта ускоро би требало да буде постављена скулптура у част Јелене Трикић, познатије као Мајка Храброст, а иницијативу за израду и постављање скулптуре покренуо је Небојша Ступар у име Фондације "За живот".
Мајка храброст биста - Фото: nezavisne novine
Мајка храброст бистаФото: nezavisne novine

Скулптуру је извајао Бојан Микулић, академски вајар, а она је тренутно у једној смедеревској ливници и чека коначан изглед у бронзи.

Ступар каже да Фондација "За живот" позива све заинтересоване људе добре воље да финансијски помогну у постављању скулптуре која ће подсјећати на херојски чин Јелене Трикић.

Уплате се могу вршити на рачун Фондације "За живот", а како Ступар истиче, сав вишак новца, уколико га буде било, биће расподијељен тако да један дио добије Никола, Јеленин син, а други дио двије или три породице са највише дјеце у Републици Српској.

Информације о донацији можете сазнати овдје (https://www.zazivot.com/donacije fbclid=IwAR2hUg3211doTPSfps9R9z0Agb_2h86fxFCRNeBa7wkUivoUHxgkWV0iO2s).

Подсјећамо, Јелена Трикић преминула је 2012. године од посљедица тумора на мозгу, након што је на почетку трудноће одбила препоручени абортус и даље лијечење како би родила сина Николу, који је данас жив и здрав и има осам година.

- За Јелену Трикић и њену херојску одлуку у искушењу у ком се нашла 2012. године чуо сам из медија. Тада још није постојала моја фондација "За живот". Јелена се упокојила 18. новембра 2012. године, а Фондацију сам као идејни творац са још четири пријатеља основао 2018. године. Ради бољег разумијевања читаве приче сматрам да је битно споменути то да је ова фондација настала из обећања које сам дао мајци на самрти, а која је од 2014. до 2015. године прошла посебан период - период тјелесног умирања, али духовног рађања - почиње сопствену исповијест Небојша Ступар.

Он открива да се његова мајка борила са веома агресивним раком дојке, те да је прошла хемиотерапије и зрачења.

- Моја мајка Гордана је током борбе против болести, увиђајући узрочно-посљедичну везу абортуса и карцинома, постала вјерујућа жена која се горко кајала због учињених абортуса током и послије ратних година, а тешка болест је била окидач за њено искрено покајање и моје обећање да ћу се њој за душу борити да макар једна душа буде спасена од абортуса - прича Ступар.

Он открива колико се диви Јелениној борби, која је жртвовала свој живот за живот свог дјетета одбијајући лијечење цитостатицима и зрачењем.

- Донијела је исправну одлуку и данас њен Никола живи и иде у школу, радује се животу. Дивио сам се њеном подвигу и рекао да овој жени треба подићи споменик да га сви виде и да се младе генерације уче на примјеру ове храбре мајке. Заиста би био велики пропуст и штета за цијело друштво имати овакав примјер а не објављивати га нашој омладини која је бомбардована сатанистичким садржајима са медија. Једноставно, тако је мало примјера пожртвовања за друге - каже Ступар.

Он вјерује да је гордост највећи непријатељ човјекове душе, да из ње произлазе сви други гријеси, те да је један од најгорих које човјек може да учини спречавање рођења дјетета убијајући га у његовом зачетку.

- Јелена Трикић, Мајка Храброст, својим несвакидашњим подвигом је дотакла срца многих и њен примјер жртве не би смио остати заборављен или скрајнут, већ истакнут као посебан херојски чин жртве мајке за своје тек зачето дијете. Желим да нам дјеца, која су будућност овог народа, из тог примјера уче и увијек се жртвују да роде сву дјецу коју нам Бог шаље у наш свијет, а никако да их убијају налазећи сулуде изговоре за то - истиче Ступар.

Он је, како каже, за израду скулптуре контактирао Микулића јер га сматра нашим најбољим активним вајаром.

- На идеју о подизању споменика Јелени Трикић, Мајци Храброст, одговорио сам одмах позитивно, самим тим што је сматрам симболом жртвовања за поколења. Организација има пронаталитетну идеју, а ја као отац четворо деце сам свесрдно то подржао. Скулптура има елементе надреалног. Тренутно се налази у Смедереву на ливењу у бронзи - прокоментарисао је кратко свој рад на овој бисти Бојан Микулић.

Фондација "За живот" добила је усмено одобрење Универзитетског клиничког центра Републике Српске за постављање скулптуре, а писмено одобрење очекују крајем године након најављене реконструкције зграде Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ Републике Српске.