latinica  ћирилица
06/04/2021 |  08:12 ⇒ 10:26 | Аутор: Независне

Мраз причинио огромну штету воћу у Српској

Ниске температуре и мраз, који су ових дана погодили Републику Српску, причинили су огромну штету воћу, а посебно раним сортама попут трешње, брескве и крушке, тако да се, како кажу воћари, може очекивати мањи род воћа.
Мраз уништио воћњаке - Фото: РТРС
Мраз уништио воћњакеФото: РТРС

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, казао је да јутарње температуре које се крећу и до минус пет никако нису повољно утицале на воће.

 - Мраз нам је уништио брескве, раније сорте трешања, док су кајсије у ранијем периоду већ уништене - казао је Дојчиновић.

Додао је да ће ове године сигурно и крушке претрпјети велику штету као што је било и ранијих година, гдје, како каже Дојчиновић, воћари нису имали скоро ништа за брање.

- Јабука је у поодмаклој фази и може да издржи температуре до минус три степена, док ће крушка претрпјети велику штету јер је у фази цвјетања - навео је Дојчиновић и додао да је незахвално говорити колика је штета.

Како каже, најбољи начин да се заштити воће су системи за орошавање, али само понеки воћар на подручју Републике Српске их има јер воћари немају пара за то те је многима недостижно.

- Нисмо у стању да заштитимо воће задимљавањем, а ако дужи период буду ниске температуре биће тешко и онима који имају системе за орошавање да заштите и сачувају род - нагласио је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, ускоро ће знати колики су губици. Како каже, на цватовима се могу видјети трагови мраза, што није добар показатељ.

- Већ се на самом цвату види како је мраз уништио неке дијелове. Најгоре што се може догодити је да отпадне цијели плод - појаснио је Дојчиновић.

Никола Вукота, воћар из Требовљана, код Градишке, истиче да је у његовом воћњаку највише страдала рана сорта трешње.

- Сваке године се дешава или у овом периоду или мало раније, али мраз нас не може заобићи - казао је Вукота.

Према његовим ријечима, воћари су забринути за остали род воћа јер су и у наредним данима најављене јако ниске температуре.

- На бресквама, трешњама и кајсијама је велика штета, али најављене температуре које су јако ниске утицаће да имамо штету и на крушкама - казао је Вукота.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, истиче да мраз и ниске температуре утичу на то да буде велика штета на воћу.

- Не сумњам да ће воћари учинити све да сачувају своје воћњаке у границама могућности, али против природе се не може. Штета је нешто што ћемо у наредном периоду сабирати - казао је Маринковић  и додаје да ће се она сигурно мјерити у хиљадама КМ.

- Ако температура у раним јутарњим сатима буде износила минус три-четири степена, то ће допринијети да воћари буду на губитку - казао је Маринковић.

Према његовим ријечима, усљед пада температуре и повртари који имају пластенике мораће више да уложе да би загријали пластеник.

- Повртарима су повећани трошкови када је у питању загријавање пластеника те тако имамо још инпута за поскупљење у пољопривредној производњи - казао је Маринковић.

Мирко Јокић, стручни сарадник за воћарство у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, рекао је да је температура ваздуха испод нуле проузроковала штету у воћњацима, али се обим још не може процијенити. Позвао је воћаре да заштите воћњаке од мраза.

- Због најављеног мраза у засадима воћа препорука је да се изврши третман препаратима на бази алги и аминокиселина у максималним препорученим дозама ради повећања физиолошке отпорности биљака на мраз - рекао је Јокић. Савјетовао је воћарима да припреме и материјале за паљење ватри у ноћи између сриједе и четвртка.

- Скрећемо пажњу да ефикасна заштита воћњака од мраза помоћу задимљавања захтијева минимално 30 ватри по дунуму, те да размак између њих треба да износи шест метара у цик-цак размаку - поручио је Јокић.