latinica  ћирилица
06/04/2021 |  10:24 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Изречено казни у износу од 249.000 КМ, учестали напади на инспекторе

Инспектори су током прошле седмице у Републици Српској изрекли казне у износу од 249.000 КМ субјектима који нису поштовали превентивне мјере заштите од епидемије у заједници и радним срединама, док су за два објекта изречене мјере привремене забране рада.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Републички инспектори су протекле седмице извршили 1.446 инспекцијских контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије, а у 136 случајева субјекти су затечени у прекршају, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

У саопштењу се наглашава да су инспектори свакодневно у обављању својих послова изложени пријетњама, као и вербалним и физичким нападима, а да се посљедњи такав случај десио у Броду протеклог викенда када је физичко лице насрнуло на републичког инспектора приликом вршења инспекцијске контроле угоститељског објекта.

О инциденту су обавијештени припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и дежурни тужилац.

У протеклих неколико дана нападнута су још два републичка инспектора током вршења инспекцијске контроле поштовања епидемиолошких мјера у угоститељском објекту у Бањалуци.

Из Инспектората наводе да је и у овом случају физичко лице насрнуло на инспекторе, једног је гурнуло усљед чега је пао, а другом је нанио повреде по лицу.

О овим нападима обавијештени су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

- Ријеч је о тенденциозним нападима на службена лица што изискује хитну реакцију надлежних органа, те очекујемо да ће тужилаштво и суд санкционисати нападаче на законом прописан начин - наводе у Инспекторату.

Инспекторат Српске подсјећа да је Кривичним закоником Републике Српске напад на службено лице у вршењу службене дужности дефинисано као кривично дјело.

У складу са одредбама овог закона, ко нападне или озбиљно пријети да ће напасти службено лице у вршењу службене дужности казниће се новчаном казном или казном затвора до три године.

Ако је при извршењу овог дјела службеном лицу нанесена тјелесна повреда или му је пријећено употребом оружја, починилац ће бити кажњен затворском казном од шест мјесеци до пет година.

- У години у којој су републички инспектори подредили свој пословни, приватни и породични живот борби против вируса корона и очувању јавног здравља, шокантно је да било ко сматра да своје фрустрације може исказивати примјеном физичке силе према другим људима. Колико год ситуација била тешка, нема оправдања за насиље и исто нећемо толерисати - наводи се у саопштењу.

Инспектори ће, без обзира на пријетње које сада већ свакодневно добијају, и даље радити свој посао и никоме неће дозволити да врши притисак на инспекторе, а од других надлежних органа се очекује да предузму мјере с циљем заштите наших службеника, наводе у Инспекторату.