latinica  ћирилица
06/04/2021 |  10:58 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Добој: Хоспитализовано 128 пацијената (ВИДЕО)

У ковид одјељењу добојске Болнице "Свети апостол Лука" хоспитализовано је 128 пацијената, а због пораста броја ковид болесника ангажовани су и смјештајни капацитети Одјељења неурологије, рекао је директор Младен Гајић.

Он је навео да од укупног броја хоспитализованих пацијената, 114 је смјештено у инфективно одјељење, а 14 најтеже обољелих у Јединицу за интензивну његу од којих је шест интубирано.

Гајић је истакао да је због континуираног повећања хоспитализованих пацијената Кризни штаб на састанку одржаном у недјељу, 4. априла, ангажовао смјештајне капацитете Одјељења неурологије, а прошле седмице и смјештајне капацитете Одјељења за урологију, чиме се добили 100 нових кревета за ковид пацијенте.

На ковид инфективном одјељењу у посљедњих седам дана хоспитализовано је 87 пацијената, док се 40 њих опоравило.

- Само током јучерашњег дана имали смо 14 пријема у болницу - рекао је Гајић и навео податак да од 60 до 80 одсто узорака које пошаљу регионалне хигијенско-епидемиолошке службе буде заражено, док је током фебруара тај проценат износио од 10 до 15 одсто.

Навео је да је од један до три одсто комерцијалних тестова позитивно на вирус корона и да су у питању асиптоматска лица, без тегоба.

Према његовим ријечима, као регионална здравствена установа тренутно нису регистровали веће жариште.

- Ми смо у току новембра и децембра прошли већ једну кризну ситуацију када смо имали исти овај сценарио. Ослободили смо ковид инфективно, ковид неурологију, ковид урологију и плус интензивно лијечење. У новембру и децембру имали смо 440 пацијената који су прошли нашу установу - навео је Гајић.

Истакао је да болница има спреман план како ће реорганизовати рад одјељења уколико за то буде потребе, о чему се расправља на Кризном штабу ове здравствене установе.

- Разговарано је да се читава зграда интерног одјељења пресели и да се све службе реорганизују како би могли примити угрожене пацијенте - рекао је Гајић.

Он је упозорио да је код ковид пацијената симптоматично да морају бити на кисеоничкој подршци, да се не могу лијечити код куће и најавио да ће сви пацијенти бити хоспитализовани у болници.

Гајић је рекао да захваљујући близини добављача немају проблем са залихама кисеоника који се у ову установу доставља два пута дневно.

- У новембру и децембру нам је било оптерећење да смо по 200.000 КМ потрошили на кисеоник, али смо уз помоћ Владе Републике Српске покрили те трошкове и надамо се да ћемо имати разумјевање и у наредном периоду - рекао је Гајић.