latinica  ћирилица
06/04/2021 |  11:25 | Аутор: СРНА

Кошарац: Реализован кључни корак за извоз млијека и млијечних производа у Кину

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је Кини достављен попуњени ревидирани упитник за извоз млијека и млијечних производа из БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Канцеларија за ветеринарство БиХ је, у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа и надлежним ентитетским институцијама, доставила кинеској страни одговоре на додана питања из Упитника, што је финални корак у процесу одобравања извоза млијека и млијечних производа на тржиште Кине - потврдио је Кошарац.

Према његовим ријечима, у наредној фази овог процеса очекује се долазак надлежних инспектора из Кине у БиХ да би извршили контролу домаћих капацитета за производњу и прераду млијека.

- Постоји чак могућност да нам извоз млијека и млијечних производа буде одобрен и без извршене контроле надлежних кинеских инспектора, будући да домаће компаније већ извозе у ЕУ, што значи да испуњавају стандарде и квалитетом производа задовољавају ово захтјевно тржиште - нагласио је Кошарац, саопштено је из ресорног министарства.

Он је истакао да је Министарство спољне трговине и економских односа у претходном периоду интензивирало напоре на отварању кинеског тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ, што ће бити додатни подстицај за развој домаћих пољопривредних капацитета.

- Не разумијем зашто је претходна структура игнорисала потенцијал тржишта Кине, што је потпуно неприхватљиво. Покренули смо процес након вишегодишњег застоја, цијенећи капацитете и искуства домаћих произвођача и прерађивача млијека који своје производе, осим европским, могу равноправно понудити и кинеским купцима - истакао је Кошарац.

Он је изразио захвалност и поздравио напоре амбасадора Кине у БиХ Ђи Пинга на убрзавању активности које ће резултирати отварањем кинеског тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ.

- Кина је наш дугогодишњи партнер са којим желимо јачати сарадњу и повећати обим спољнотрговинске размјене. То опредјељење потврдио је и предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на недавно одржаном Самиту `17 плус један` када је закључено да Кина планира да у наредних пет година из земаља централне и источне Европе увезе робе у вриједности од 170 милијарди долара, те да удвостручи увоз пољопривредних производа из овог дијела Европе, што је шанса за домаћи пољопривредни сектор - нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио да Министарство спољне трговине и економских односа паралелно ради на стварању услова за извоз меса и вина из БиХ у Кину, цијенећи да је отварање нових тржишта једна од мјера заштите домаће производње.