latinica  ћирилица
06/04/2021 |  11:25 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Родитељи огорчени јер се животи њихове дјеце користе у политичке сврхе

Незадовољни родитељи из Бањалуке упутили су отворено писмо директору Центра за предшколско васпитање и образовање Весни Бањац, у којем критикују што "животе дјеце и васпитача, користи у одбрану своје политичке функције", те упозоравају да ће своја права бранити протестима.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

У писму се наводи да је Бањчева запријетила да дјеци неће дати оброк, а васпитачима плату, јер није усвојен буџет града.

- Госпођо Бањац, срам Вас било што сте посегнули да своју политичку непособност и незнање браните празним стомацима наше дјеце у вртићима и празним стомацима дјеце васпитача који свој посао раде са пуно љубави, уважавања, поштовања и емпатије што Ви сигурно немате јер да имате никада овако нешто не би предложили, а све зарад политике - наведено је у писмо.

Родитељи тврде да не држе ниједну политичку страну, али да знају законе и шта значе уговори из којих проистичу права и обавезе како њих родитеља у овом конкретном случају, тако и директора Центра.

- Истичемо и напомињемо да са Центром имамо уговоре и они прецизирају наше обавезе и права које ми у овом тренутку, када Ви најављујете обустављање рада вртића, уредно измирујемо - истичу родитељи.

Они су Бањчевој поручили да је по закону дужна поштовати уговор, као што су то дужни и родитељи, те напомињу да је она по истом том закону одговорно лице у Центру и пред законом одговорна за рад и функционисање установе.

- По истом том закону одговорни сте за животе наше дјеце која бораве у вртићима, као и људи који раде у Центру на разним пословима. Закон не познаје скупштинску већину, политичку функцију и све оно за шта се Ви ових дана грчевито борите и политички браните и то све преко права наше дјеце - поручили су родитељи дјеце која бораве у вртићима.

Родитељи су упозорили да ће Бањчеву, уколико дјецу остави без оброка и права на боравак у вртићу и тете без примања, тужити по Кривичном закону Републике Српске, јер је, како наводе, у потпуно нормалним условима укинула исхрану и боравак дјеци у вртићима и угрозили њихов живот, те нанијела несагледиву материјалну и нематеријалну штету дјеци и родитељима.

- Тужићемо Вас лично понасоб сваки родитељ, јер нас не интересује Ваша тренутна политичка функција и за чије интересе радите док интересе и права нас и наше дјеце газите - наводи се у писму.

У писму се напомиње да је основ за тужбу и у Закону о буџетском систему, који каже да у овом случају град Бањалука може да функционише до 30. јуна, као што је функционисао и у јануару, фебруару, марту...

- Упустили сте се у политичку борбу преко дјечијих права на живот и боравак у вртићу и предшколско васпитање дјеце што је најогавнији начин и до сада невиђен у политичком животу на овим просторима. Помажете политици да преко гладних дјечијих стомака издејствујете политичку агенду. Како Вам је само пало на памет да то радити и светите се родитељима и најмлађим Бањалучанима - додаје се у писму.

Родитељи су навели да је Бањчева била у СНСД-у, да је сад у ПДП-у, те да буде гдје хоће, али да "неће зарад политичке функције ускраћивати дјеци права и изгладњивати их у вртићима".

- Право на оброк дјеци је укидан у логорима. Ако се ово деси ми ћемо организовати протесте испред Центра и Градске управе против Вас и градоначелника који користи права наше дјеце за политички обрачун. Срам вас и стид било! - поручили су родитељи.