latinica  ћирилица
06/04/2021 |  11:38 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Бањалука: Иако вртићи настављају са радом, апел одборницима Скупштине

Центар за предшколско васпитање Бањалука, због неусвајања буџета града Бањалука не може да исплати плате радницима за март мјесец, недостаје 160.000 хиљада марака, а иако родитељи плаћају редовно вртић, средства су заробљена у трезору, поручила је вршилац дужности директора Центра за предшколско васпитање Весна Бањац.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

Васпитачи и радници ове установе апеловали су на све одборнике у бањалучкој Скупштини да усвоје буџет, и не играју се, како кажу са егзистенцијом и животима радника, али и правима дјеце.

Вртићи за сада настављају да раде, залихе хране и хигијенских средстава има, добављачи ће достављати потребне намирнице, а ако не буде усвојен буџет рачуне ће измирити донацијама, изјавила је Бањац.

Уколико се ова ситуација ускоро не ријеши радници најављују и штрајк.



- Стварно желим да се ово што прије ријеши и молим све представнике да сједну и разумне главе виде шта треба да се уради како би свима нама било боље. Радници најављују штрајк , нормално да ће изаћи на улице и борити се за своја права али то повлачи и 2.200 дјеце, гдје су родитељи , гдје да оставе дјецу и тако да ће бити пуно проблема - рекла је Бањац.

Слађана Мишић васпитач у Центру за предшколско васпитање Бањалука навела је да ова установа пролази кроз једну врсту притиска.

- Иза рада са дјецом стоји једна велика машинерија. Данас су овдје представници разних структура наше установе, васпитачи прије свега и стручни сарадници који морају да имају ментални мир и материјалну сигурност да би ваше дијете имало сигурно васпитање и образовање - додала је Мишићева.