latinica  ћирилица
06/04/2021 |  13:05 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Црна Горa: Влада да подржи оснивање факултета за српски језик

Удружење књижевника Црне Горе затражило је данас да Влада донесе одлуку о оснивању факултета за српски језик и књижевност, по угледу на одлуку бивше владе, која је ван оквира Универзитета Црне Горе формирала Факултет за црногорски језик и књижевност.
Ћирилица - Фото: РТРС
ЋирилицаФото: РТРС

Удружење је упутило захтјев министру просвјете, науке, културе и спорта Весни Братић да иницира њихов приједлог на Влади Црне Горе да би се обезбиједила финансијска и друга подршка за рад факултета за српски језик у Подгорици, као што се даје финансијска подршка за рад Факултета за црногорски језик и књижевност на Цетињу.

Из Удружења подсјећају да је, према посљедњем попису становништва 2011. године, Црна Гора имала 620.000 становника, при чему ниједна нација није имала натполовичну већину - Црногораца је било 45 одсто, а Срба 29 одсто.

Српским језиком је тада говорило 43 одсто становника, а црногорским 37 одсто, додаје се у саопштењу.

Из Удружења подсјећају и да политичке партије са српским предзнаком у Црној Гори нису прихватиле резултате пописа тврдећи да у Црној Гори, у ствари, има 33 одсто Срба, а да српским језиком говори чак 47 одсто грађана.

- У свјетлу наведеног репресивног стања током протекле три деценије у Црној Гори бивши режим је вршио и језички инжењеринг тако што је не само 2008. године на тадашњем Филозофском факултету формирао Катедру за црногорски језик /у оквиру Универзитета Црне Горе/, него је одлуком владе 2014. године формирана још једна катедра на Цетињу, такозвани Факултет за црногорски језик и књижевност, вољом тадашњег режим - саопштено је из Удружења књижевника.

У Удружењу истичу да се до данас "чинило све на маргинализовању угледне Катедре за српски језик на садашњем Филолошком факултету у Никшићу".