latinica  ћирилица
06/04/2021 |  15:21 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Почела исплата подстицаја за повећање плата радника

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске данас је почело са исплатом подстицаја за повећање плата радника за оне привредне субјекте који су поднијели захтјеве за обрачунски период јул-децембар 2020. године, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Привредни субјекти који су повећали плате имали су могућност да до 1. марта 2021. године, поднесу захтјев путем апликације "е-подстицај", која се налази на сајту Министарства привреде и предузетништва, наводи се у саопштењу.

За подстицаје који се исплаћују за трећи обрачунски период од ступања на снагу Закона о подстицајима у привреди Републике Српске, пријавило се укупно 428 привредних субјеката, а за подстицајна средства обухваћено је више од 30.000 радника. Када је ријеч о дјелатностима привредних субјеката, овом подстицајном мјером су обухваћени сви привредни субјекти који послују у области производне, трговинске и услужне дјелатности, а највише интересовања су изказали они из прерађивачког сектора - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу.

Министарство привреде и предузетништва и Пореска управа Републике Српске приступили су финалној обради пристиглих захтјева након чега ће свим привредним субјектима који испуњавају услове за остваривање права на подстицаје бити издата рјешења, те извршена исплата подстицајних средстава, наводи се у саопштењу.

Из Бироа за односе с јавношћу наводе да је буџетом за ове намјене у току 2021. године предвиђено пет милиона КМ, а у складу с Акционим планом рада Владе Републике Српске и Министарства привреде и предузетништва на јесен је предвиђена Анализа примјене Закона о подстицајима у привреди Српске, након чега ће се приступити разговору са партнерима како би се пронашли најбољи модалитети за растерећење рада у привреди по овом основу.